Trump, Xi och Kouvola

Handelsrelationer och globalisering är viktiga frågor under president Donald Trumps Asienresa. Medan Trump träffade de asiatiska ledarna blev också Finland länkat till resans tematik.

I fredags avgick ett tåg på väg österut från Kouvola. Tåget med sin containerlast tuffar nu fram på sin 8 000 kilometer långa resa till Xi'an i Kina.

I och med det har Finland knutits till det som kallas "Den nya Sidenvägen". Den nya Sidenvägen är ett kinesiskt projekt som på engelska är känt under namnet "One Belt, One Road". Det är en av president Xi Jinpings viktigaste satsningar.

Som namnet säger handlar det om att knyta Kina och Eurasien närmare varandra genom att öppna handelsvägar och -korridorer, både till lands och till sjöss. Kina satsar hundratals miljarder dollar i projektet, som bland annat innebär ett femtiotal järnvägslinjer som förbinder 27 kinesiska städer med 28 europeiska. Kouvola är nu en knutpunkt i det här nätverket.

Sidenvägen är ett konkret exempel på Kinas globalt inriktade handelspolitik.

Men det handlar inte bara om handel. På samma sätt som tankar, innovationer och idéer färdades längs den gamla Sidenvägen är "One Belt, One Road" ett sätt för Kina att stärka sitt ekonomiska och politiska inflytande. Xi Jinpings äregiriga mål är att Kina inom några decennier är världens ledande stormakt.

Den ambitionen kolliderar med strävandena hos dagens supermakt, USA.

President Donald Trump fick ett överväldigande mottagande i Beijing. Kineserna talade om ett "statsbesök plus". Paret Trump bjöds bland annat på middag i Den förbjudna staden, palatsområdet där Kinas kejsare residerade. Den äran har inget statsöverhuvud vederfarits sedan kommunisterna tog makten 1949.

Trumps översvallande och tacksamma tweetar visade att gesten uppskattades. Han visade också artighet mot sin värd genom att olikt tidigare amerikanska presidenter över huvud taget inte beröra människorättsfrågor.

Besöket visade att Kina vet att den amerikanske presidentens fåfänga och förkärlek för smicker skapar möjligheter för framgångsrik förhandlingstaktik.

Under valkampanjen sade Trump att Kinas stora handelsöverskott med USA innebär ekonomisk våldtäkt. Nu sade han att man inte kan skylla på Kina för att landet drar nytta av situationen. I stället skyllde han (som vanligt) de enligt hans mening ofördelaktiga avtalen på sina föregångare.

Kina kunde inkassera en klar diplomatisk framgång när USA:s president baktalade sina företrädare inför ledaren för en rivaliserande stat. Framgången kommer att analyseras noga när Kina drar sina slutsatser av besöket.

Det konkreta resultatet av Trumps Kinabesök var magert. När det gäller Nordkorea, som Trump på förhand betecknade som den viktigaste frågan under hela Asienturen, blev det inget genombrott. Trump vill att Kina avbryter handeln med Nordkorea, Xi upprepade att man följer FN:s sanktioner.

Om stämningen var harmonisk i Beijing blev meningsskiljaktigheterna mellan USA och Kina synliga i den vietnamesiska hamnstaden Da Nang där Stillahavsländernas samarbetsorganisation Apec höll toppmöte.

Donald Trump sade bland annat att USA inte längre låter sig utnyttjas genom ofördelaktiga handelsavtal. Han kritiserade den internationella handelsorganisationen WTO, och han krävde en mer balanserad handel baserad på ömsesidighet. Han upprepade också beskyllningarna mot tidigare amerikanska regeringar.

Och som en konkretisering av sin politik att sätta Amerika först krävde han bilaterala handelsöverenskommelser i stället för internationella handelsavtal. Trumps "Amerika först" utgår från att USA är den starkare parten oberoende av vem landet förhandlar med.

Som motvikt till Trumps deklarationer sade Xi att globaliseringen inte kan vridas tillbaka, och att gemensamma handelsavtal har gynnat fattiga nationer.

USA:s ledande roll i världen och regionen bygger på marknadsekonomi och liberal demokrati. Kina visar att ekonomisk tillväxt och välstånd är möjliga utan demokrati. Den nya Sidenvägen sträcker sig genom länder där man är lyhörd för det här budskapet.

Trumps "Amerika först" betyder att USA:s globala ekonomiska och politiska ledarskap tonas ned.

I Kina där det historiska perspektivet är mycket längre än presidentvalsperioderna i USA ser man de möjligheter som nu öppnas.

Donald Trump kommer otvivelaktigt att framställa sin Asienresa som en enorm framgång. I Beijing ser pluskontot annorlunda ut.

John-Erik Jansén Ledarskribent

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning