Trump vill inte ha folk från "skitländer" – hellre norrmän

USA:s president Donald Trump tycker att en del immigranter kommer från "skitländer". I onsdags träffade han och den norska statsministern Erna Solberg pressen i Washington. Bild: Lehtikuva/AFP/Brendan Smialowski

USA:s president Donald Trump vill inte ha immigranter från "skitländer" till USA. Det sade han vid ett möte i Vita huset.

Bland annat immigranter från Haiti, El Salvador och afrikanska länder kan komma att beröras av en partiöverskridande överenskommelse om papperslösa. Men när senatorerna Lindsey Graham, republikan, och Dick Durbin, demokrat skulle presentera sina försök till en kompromiss för Trump blev de förvånade över hur många immigrationsskeptiker som kallats till mötet i Ovala rummet.

Och presidenten var inte glad.

– Varför kommer alla dessa människor från skitländer ("shithole countries") hit? sade Trump, berättar personer som var med, enligt tidningen.

Från Norge

Trump föreslog sedan att USA skulle ta in mer folk från länder som Norge, vars statsminister Erna Solberg han träffade häromdagen.

Episoden bekräftas av The New York Times källor från mötet.

Både demokrater och republikaner reagerar starkt på uppgifterna.

– Vi kan nu säga, med 100 procents säkerhet, att presidenten är en rasist, som inte delar de värderingar som är inskrivna i vår konstitution, säger representanthusledamoten Luis Gutierrez, demokrat, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Detta beteende från vårt lands ledare är oacceptabelt", skriver Mia Love, republikansk kongressledamot från Utah, som kräver en ursäkt.

USA:s "styrka ligger i vår blandning, däribland de som kommit hit från Afrika, Karibien och alla världens andra hörn", skriver Tim Scott, Republikanernas ende svarte senator. "Att förneka sådana fakta ignorerar vår historias ljusaste delar".

"Slåss för amerikanerna"

Trumps stab har än så länge varken bekräftat eller dementerat ordväxlingen i Ovala rummet. Talespersonen Raj Shah kommenterar mer allmänt att "vissa politiker i Washington väljer att slåss för andra länder, men president Trump kommer alltid att slåss för amerikanerna".

"Precis som andra länder som har en meritbaserad immigration slåss president Trump för permanenta lösningar som gör vårt land starkare genom att välkomna dem som kan bidra till vårt samhälle, få vårt samhälle att växa och anpassa sig", heter det vidare.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning