Trump vill införa höga importtullar för stål och aluminium.

Bild: Lehtikuva/AFP/Mandel Ngan

Tullarna kunde slå hårt mot den europeiska stålindustrin. EU "beklagar starkt" Trumps beslut och utlovar snabba motåtgärder.

Vid ett möte med företrädare för den amerikanska stålindustrin sade Trump att han nästa vecka ska godkänna en tullavgift på 25 procent för stål och 10 procent för aluminium som importeras.

Under mötet sade Trump även att amerikanska företag behandlats orättvist av andra länder under flera decennier och han lovade att återuppbygga den amerikanska stål- och aluminiumindustrin, rapporterar AFP och Reuters.

Efter beskedet från Trump steg aktiekursen kraftigt för flera amerikanska stålbolag.

Risk för prispress

– Risken är ju stor att vi får en ytterligare ström av stål in i Europa. Det är ju asiatiskt stål, företrädesvis kinesiskt, till låga priser och med statligt stöd i botten. Det finns en risk för prispress, säger Bo-Erik Pers, vd för den svenska stålindustrins branschorganisation Jernkontoret, till TT.

Han efterlyser att EU-kommissionen ska vidta åtgärder.

– Jag hoppas verkligen att man från kommissionens sida svarar och agerar snabbt, säger Bo-Erik Pers.

Flera reaktioner

Även den tyska stålindustrin reagerar på Trumps besked. Branschorganisationens ordförande Hans Jürgen Kerkhoff säger att importtullarna är ett brott mot Världshandelsorganisationen WTO:s regelverk. Han uppmanar EU att reagera snabbt och resolut, skriver Reuters.

Den kanadensiske handelsministern Francois-Philippe Champagne kallar de aviserade amerikanska avgifterna för "oacceptabla".

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker beklagar Trumps beslut och lovar att EU inom några dagar kommer med ett förslag om motåtgärder.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning