Trump vill ha utländska gästarbetare

Bild: ALBIN LOHR-JONES / POOL

USA:s tillträdande president Donald Trump har ansökt om arbetsvisum för sex utländska arbetare till sin vingård i Virginia.

Flera amerikanska medier uppmärksammar visumansökningarna och hänvisar till dokument hos arbetsmarknadsdepartementet.

Uppgifterna spär på kritiken mot de många intressekonflikter som kan bli aktuella när Donald Trump tillträder som president – samtidigt som han har omfattande affärsintressen på otaliga håll.

– Det här är ett tydligt exempel på varför Donald Trump måste bryta helt, inte bara med det operativa arbetet utan också med sina ägarintressen, genom att utse en oberoende förvaltare som likviderar alla hans tillgångar, säger advokaten Norm Eisen, tidigare etisk rådgivare till Barack Obama, till Washington Post.

CNN noterar också att Donald Trump vid upprepade tillfällen har lovat att strama åt invandringen för att låta amerikanska jobb gå till amerikaner. Samtidigt har en rad av hans företag anställt minst 1 256 utländska gästarbetare under de senaste 15 åren.

Bara sedan han inledde sin presidentvalskampanj i juni förra året har företag som Trump äger ansökt om 190 arbetsvisum.

Donald Trump är styrelseordförande för vingården i Virginia, som uppges drivas av hans son Eric Trump som ska ha fått den i gåva av sin far 2012. Men i mars i år sade Donald Trump på en pressträff att "jag äger den till hundra procent". 

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning