Trump vill ha tillbaka Ryssland i G7-gruppen

En turist tar en bild på polis vid toppmötet. Bild: TT/AP/Chris Young

Redan innan sin ankomst till G7-mötet i Kanada överraskade USA:s president Donald Trump med ett uttalande om att han anser att Ryssland åter borde bjudas in i G7-gemenskapen. Landet uteslöts efter annekteringen av Krimhalvön.

– Jag har varit Rysslands värsta mardröm, hävdade Donald Trump vid en träff med medier utanför Vita huset strax innan han avreste till mötet.

– Men med det sagt, så borde Ryssland vara med i detta möte, fortsatte den amerikanske presidenten.

Trump fick snabbt medhåll av Italiens nytillträdde premiärminister Giuseppe Conte. Enligt Reuters anser också han att Ryssland borde få återkomma till G7.

"Orättvisa handelsavtal"

Det är ingen munter grupp som i dag samlas i Québec, Kanada.

Trump står under hård press från de andra sex stormakterna efter införandet av tullar på aluminium och stål på nära allierade som Kanada och EU. Bedömare befarar att tullarna kan vara början på ett omfattande handelskrig.

Enligt Trumpregeringen är tullarna nödvändiga för att skydda USA:s nationella säkerhet.

"Ser fram emot att reda ut orättvisa handelsavtal med G7-länderna. Om det inte blir av blir det ännu bättre för oss!", skriver Trump i ett inlägg på det sociala nätverket Twitter inför mötet.

Han påstår i ett separat Twitterinlägg att Kanada tar ut en tull på 270 procent på mejeriprodukter från USA.

"Det har de inte berättat för er, har de? Inte rättvist mot våra bönder", skriver Trump.

Bland ledarna från USA:s allierade, som Kanada och EU, är irritationen stor.

Större än USA

– Kanske bryr sig USA:s president inte om han blir isolerad, men vi har inget emot att bara vara sex, om det behövs, sade Frankrikes president Emmanuel Macron inför toppmötet.

Han påpekade att de sex övriga länderna tillsammans utgör en större marknad än USA, enligt Reuters.

Trump kommer att lämna toppmötet innan det formellt har avslutats på lördagen för att flyga till Singapore för mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, enligt Vita huset.

– Det är uppenbarligen dålig stämning, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank i Sverige, och tillägger att det inte ens är säkert att mötet kommer att kunna resultera i en gemensam kommuniké, som är brukligt efter mötena.

TT: Hur viktiga är G7-mötena?

– De är viktiga, för ledarna för de stora länderna har möjligheten att diskutera och komma överens och föra en gemensam linje mot andra länder, exempelvis mot Kina eller Ryssland. Det är ett tillfälle för dem att driva världspolitiken framåt. Och den här gången är det väldigt tydligt att de är splittrade, säger hon.

Flyttar fram positioner

Enligt Breman innebär splittringen en chans för länder som står utanför samarbetet, främst Kina och Ryssland, att flytta fram sina positioner.

– Politiskt är det en dålig situation, ekonomiskt kan det på sikt – om spänningarna inom handelspolitiken fortsätter – ha negativa följder. Jag tycker inte att man ska överdriva effekterna av stål- och aluminiumtullarna, det är en eventuell eskalering som är oroväckande, säger hon.

Breman tror att det kan bli som Macron spekulerar i, att de övriga sex länderna går vidare utan USA.

– Jag tror mycket väl att vi kan se att de övriga länderna går vidare just för att markera och att faktiskt kunna åstadkomma något, säger hon.

Förutom handelskriget finns det andra frågor som pockar på världsledarnas uppmärksamhet, bland annat klimatavtalet och kärnenergiavtalet med Iran.

De mäktiga ekonomierna som ingår i G7 är Kanada, Frankrike, Italien, Tyskland, Storbritannien, Japan och USA.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03