Trump vill ha dödstraff för Saipov

USA:s president Donald Trump. Bild: Lehtikuva / AFP / Nicholas Kamm

Donald Trump vill att mannen som misstänks för den senaste terrorattacken i New York döms till lagens strängaste straff.

– NYC-terroristen var glad när han bad om att få hänga IS-flaggan i sitt sjukhusrum. Han dödade 8 personer, skadade 12. HAN BORDE DÖMAS TILL DÖDEN!, skriver Donald Trump.

Trump hänvisar även till att Sayfullo Saipov sagt sig vara nöjd med attacken och uttryckt en önskan om att hänga upp en IS-flagga på sitt sjukhusrum.

Saipov, 29, skottskadades när han greps efter attacken, men utredarna har kunnat förhöra honom på sjukhuset. Den misstänkte terroristen säger att det var ett medvetet val att slå till på halloween eftersom många människor skulle vara utomhus och han ville döda så många som möjligt.

Sayfullo Saipov är från Uzbekistan och kom till USA på laglig väg 2010. Han anklagas nu formellt i en federal domstol på Manhattan för att ha orsakat åtta människors död, för att ha agerat utan hänsyn till människors säkerhet och för att ha stöttat terrororganisationen IS. Han närvarade i domstolen sittande i rullstol, skriver Reuters.

Inspirerad av IS

Den misstänkte gärningsmannen uppger att han hade planerat en attack i ett år. Planen var att fortsätta till Brooklyn Bridge för att försöka köra på fler personer. I förhör berättar han att han inspirerats av IS-videor han tittat på i mobiltelefonen.

Enligt Vita huset klassas Saipov som en "fientlig stridande" (enemy combatant). Det kan innebära att han ställs inför militärdomstol, utan vissa av de rättigheter som en brottsmisstänkt har i civil domstol.

– Jag tycker att det han gjorde verkligen rättfärdigar det, säger Vita husets talesperson Sarah Sanders.

"I IS namn"

Enligt New Yorks guvernör Andrew Cuomo verkar det som att Saipov börjat intressera sig för IS och "radikal islamistisk taktik" efter flytten till USA.

– Han gjorde det här i IS namn, säger John Miller, biträdande chef för New York-polisens underrättelseavdelning, enligt nyhetsbyrån AP.

Sayfullo Saipov sägs ha ropat "Allahu akbar" (Gud är större) när han lämnade fordonet efter attacken, rapporterar amerikanska medier.

Polisen har hittat en handskriven lapp i den pickup som användes. Enligt John Miller var lappen skriven på arabiska och med budskapet att IS kommer att finnas för alltid. I bilen fanns också flera knivar, uppger polisen.

De flesta dödsoffren var turister. Fem argentinare som dödades tillhörde samma grupp vänner och var i New York för att fira att det var 30 år sedan de gick ut gymnasiet. En belgisk medborgare finns också bland dödsoffren.

Minst 13 personer, förutom gärningsmannen, fördes till sjukhus. För tre av dem är tillståndet kritiskt, enligt CNN.

Klockan 15.05 körde en man i en hyrd pickup in på West Side Highways cykelbana nära Houston Street på Manhattan i New York. Under färden blev flera cyklister och gångare påkörda.

Vid Chamber Street körde pickupen in i en skolbuss och skadade två vuxna och två barn.

Efter krocken gick den misstänkte ut med två skjutvapen. En polis konfronterade och sköt honom. Gärningsmannen fördes skadad till sjukhus. På platsen hittades ett luftvapen och ett paintballvapen.

Sex personer bekräftades omkomna på plats, två fördes till sjukhus där de avled av sina skador.

Ytterligare minst tretton personer skadades. För tre av dem är tillståndet kritiskt.

Källa: Polisen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning