Trump vill öppna skolor och få igång ekonomin

Donald Trump vill byta linje. Bild: Brendan Smialowski/Lehtikuva-AFP

USA:s president Donald Trump säger att han inte håller med Vita husets smittskyddsexpert Anthony Fauci om att landets skolor bör förbli stängda.

– Vi öppnar vårt land, folk vill ha det öppet, skolorna kommer att vara öppna, säger Trump.

När Fauci i tisdags, via videolänk, talade inför senaten sade han att en för snabb öppning av landet kan få allvarliga konsekvenser.

– Det finns en verklig risk att ett utbrott som kanske inte går att kontrollera sätts i gång, sade han.

Inte acceptabelt

Det tyckte inte Trump var ett "acceptabelt svar", enligt tidningen USA Today. Hittills har presidenten gått på Faucis linje, men nu vill han fokusera på att få i gång landets ekonomi.

– Anthony (Fauci) är en bra person, en mycket bra person. Jag har inte hållit med honom, säger presidenten i en intervju med mediebolaget Fox.

– Vi måste öppna vårt land. Nu vill vi göra det säkert, men vi vill också göra det så snabbt som möjligt. Vi kan inte fortsätta så här, säger han.

Vita huset har dock lagt över en stor del av ansvaret för hur USA ska lyfta virusrestriktionerna på de 50 delstaternas guvernörer. Vissa av dem, som Georgias Brian Kemp som står Trump ideologiskt nära, har varit snabba med att ge småföretagare och krogar grönt ljus. På andra platser, som i New York, är stora delar fortfarande nedstängda.

Val i sikte

I vågmästardelstaten Wisconsin, som Trump vann 2016, har nedstängningen resulterat i en juridisk strid. Delstatens högsta domstol slog sent på onsdagen fast att den demokratiske guvernören Tony Evers överträtt sina befogenheter när han beordrade en förlängning av invånarnas hemmakarantän för att minska virusspridningen, skriver The New York Times.

Tumultet passar sannolikt Donald Trump valåret 2020. Kommer det nya, större utbrott av covid-19 kan han lägga skulden på guvernörerna och deras tolkning av Vita husets riktlinjer. Men om USA:s ekonomi hämtar sig är det ett starkt argument för presidentens återvalskampanj.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning