Trump: Vi är laddade och klara

USA:s president Donald Trump. Arkivbild. Bild: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Donald Trump trappar upp retoriken efter lördagens attack mot saudiska oljeanläggningar."Det finns anledning att tro att vi vet vem som är ansvarig, och vi är laddade och klara i avvaktan på verifiering", skriver han på Twitter.

Donald Trump namnger inte vem han och USA anser ligga bakom attacken, men utrikesminister Mike Pompeo sade på söndagen att Iran ligger bakom angreppet.

USA inväntar besked om vem Saudiarabien anser vara skyldig till attacken, och "på vilka villkor vi ska gå vidare", twittrar presidenten.

De jemenitiska Huthirebellerna tog på lördagen på sig attacken. De Iranstödda rebellerna strider mot den saudiskledda militärallians som stöder regeringssidan i Jemenkriget.

Två oljeanläggningar i Saudiarabien attackerades i lördags. Bild: TT

Men bevis pekar på att uppskjutningsplatsen för attacken var väst-nordväst om målen, inte söderut i Jemen, uppger en amerikansk källa.

– Det finns inget tvivel om att Iran står bakom det här. Oavsett hur man beskriver det så är det ett faktum. Det finns ingen annan kandidat, säger källan.

Personen uppger att 19 nedslagsplatser har konstaterats och att det finns tecken på att kryssningsrobotar använts, vilket motsäger de jemenitiska Huthirebellernas uppgifter om att de genomförde attacken med tio drönare.

Iran nekar

Irans utrikesdepartement förnekar all inblandning i attackerna.

– Det här är meningslösa och grundlösa anklagelser och anmärkningar som är obegripliga och poänglösa, säger departementets talesperson Abbas Mosavi och tillägger att anklagelserna bara är ett sätt att rättfärdiga kommande handlingar mot Iran.

Vita husets rådgivare Kellyanne Conway har sagt till Fox News att Trump är beredd att träffa Irans president Hassan Rohani när FN:s generalförsamling öppnar. Trump själv twittrade under natten, svensk tid, att det är "fake news" att han tänker träffa Rohani villkorslöst.

Iran nekar dock till att ett sådant möte överhuvudtaget planeras.

– Ett sådant arrangemang finns inte på vår agenda och kommer inte heller att inträffa, säger talespersonen Abbas Mousavi till iransk tv.

"Inom räckhåll"

Amirali Hajizadeh, chef för revolutionsgardets flygvapen, säger att landet är redo för krig.

– Alla amerikanska baser och deras hangarfartyg på ett avstånd av 2 000 kilometer runt Iran är inom räckhåll för våra robotar, säger han, rapporterar nyhetsbyrån Tasnim.

Rysslands energiminister Alexander Novak planerar ett telefonsamtal med sin saudiske kollega efter attackerna, uppger han.

Han säger att det finns tillräckligt med olja i reserver för att tillgodose behovet, och anser att det är för tidigt att sammankalla ett OPEC-möte med anledning av händelserna.

Vissa irakiska medier har rapporterat att attacken skulle ha skett från Irak. Uppgifterna har tillbakavisats av landets regering.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning