Trump: Vi är i krig

Folk köar utanför en butik strax innan den ska öppna i Springfield i Pennsylvania i helgen. Bild: Tim Tai/TT-AP

USA:s president Donald Trump beskriver det som att landet är i krig. Fienden: Coronaviruset. – I verklig mening är vi i krig, säger han.

Fler delstater och städer i USA stänger till följd av spridningen av coronaviruset. Ohio, Louisiana och Delaware ansluter sig till bland andra folkrika New York, Kalifornien och Illinois med breda restriktioner, som att uppmana folk att stanna hemma och att tvinga icke-nödvändiga företag att hålla stängt.

Det innebär att nästan var tredje person i landet ska hålla sig hemma.

Donald Trump meddelar att han har beordrat att akutvårdstationer med en kapacitet på 4 000 vårdplatser sätts upp runt om i landet. Dessutom skickas sjukhusfartyget Mercy till Los Angeles.

Han beskriver situationen som ett krigstillstånd.

– Jag vill försäkra det amerikanska folket att vi gör allt vi kan varje dag för att bemöta och till slut besegra den här fruktansvärda osynliga fienden, säger Trump.

Presidenten anklagar Kina för brist på samarbete och information tidigt under virusutbrottet.

– De borde ha berättat för oss om det här. Jag är lite upprörd på Kina, om jag ska vara helt ärlig, säger Trump.

Under söndagen stoppade USA:s senat ett ekonomiskt krispaket på 2 000 miljarder dollar i en omröstning som slutade 47–47, där 60 ja krävdes. Demokraterna ansåg att förslaget hade stora problem, och att det gynnade företagsintressen framför sjukhus och vårdarbetare. Den demokratiske minoritetsledaren Chuck Schumer säger att förhandlingarna fortsätter och att han tror att man kommer att komma överens inom 24 timmar.

Den amerikanska flottans fartyg Mercy, här liggandes vid kaj i San Diego, skickas till Los Angeles för att hjälpa till att hjälpa till med coronakrisen. Bild: TT-AP

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning