Trump väntas godkänna tullavgifter på kinesiska varor – handelskrig närmar sig

President Donald Trump tillsammans med handelsminister Wilbur Ross när tidigare tullavgifter på kinesiskt gods presenterades. Arkivbild.Bild: AP Photo/Evan Vucci)

USA:s president Donald Trump godkänner amerikanska tullavgifter på kinesiska varor till ett värde av 50 miljarder dollar, enligt medieuppgifter.

President Donald Trump rapporteras ha gett grönt ljus efter ett möte under gårdagen med bland andra handelsminister Wilbur Ross och finansminister Steven Mnuchin. 1 300 kinesiska produkter, däribland mediciner och tv-apparater, ska beläggas med 25 procent tullavgift.

– Det innebär en eskalering i handelsfriktionen mellan Kina och USA. Gör de (USA) det så blir det en motåtgärd ifrån Kina som har signalerat tidigare att de kommer att rikta in sig på jordbruksprodukter. Sen får vi se om det leder till att amerikanerna håller tillbaka eller inte, säger Frédéric Cho, oberoende Kina-rådgivare.

Andra steget

Enligt Financial Times kan kinesiska motsanktioner exempelvis beröra den amerikanska exporten av sojabönor till Kina som uppgick till 14 miljarder dollar under 2017.

Kina har varnat USA för att införa tullar, och det spända läget mellan de båda länderna väntas nu trappas upp. Något fullskaligt handelskrig är det ännu inte, säger Frédéric Cho.

– Men det är på väg åt det hållet om det fortsätter så här. Det här är andra steget. Den första sanktionen kom i mars och riktade sig mot stål och aluminium.

I maj kom dock beskedet att Kina och USA har kommit överens om att länderna skulle överge hoten om nya tullar mot varandra.

– Kineserna har sagt att om USA genomför de här sakerna då kommer de att ogiltigförklara det som de tidigare kom överens om den 19 maj i Washington, säger Frédéric Cho.

Spiller över

Han varnar för att konflikten skulle kunna spilla över till andra områden och resultera i en bojkott av amerikanska varor. Han anar även att det råder stor irritation bland amerikanska företagare som kan få sämre förutsättningar att utvecklas i Kina.

– Då kan man fråga sig om Trump och hans regering har tänkt igenom alla steg.

Många republikaner i kongressen är emot åtgärderna och finansminister Steven Mnuchin har tidigare argumenterat för förhandlingar med Kina.

Ett officiellt tillkännagivande från USA väntas under dagen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00