Trump väntar "positivt" brev från Nordkorea

En tv-skärm visar bilder på det historiska mötet mellan USA:s president Donald Trump och den nordkoreanske ledaren Kim Jonj-Un i juni i år. Arkivbild.Bild: TT/AP/Ahn Young-Joon

Ett nytt "positivt" brev väntas från den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un, enligt USA:s president Donald Trump.

– Jag vet att ett brev är på väg till mig, ett personligt brev till mig från Kim Jong-Un. Det överlämnades vid gränsen i går, berättade Donald Trump för journalister ombord på presidentplanet Air Force One på fredagen och indikerade samtidigt att förhandlingarna om nedrustning av Nordkoreas kärnvapen fortfarande är vid liv, trots flera veckors dödläge.

Enligt Trump har Kim Jong-Un också gjort ett "mycket positivt" uttalande om honom.

– Det var ett mycket positivt uttalande, det han sade om mig. Det har aldrig tidigare funnits något mer positivt uttalande, konstaterade Trump.

Tilltro till Trump

Ett nytt toppmöte mellan den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In ska hållas i Pyongyang den 18–20 september.

"Nord och syd bör anstränga sig ytterligare för att förverkliga kärnvapennedrustningen på den koreanska halvön", ska Kim nyligen ha sagt enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Kim Jong-Un ska också ha uttryckt sin fortsatta tilltro till USA:s president och i torsdags tackade Trump på Twitter och skrev att "vi ska få det gjort tillsammans".

Tonläget mellan de båda ledarna har mjuknat betydligt efter att Donald Trump, frustrerad över bristen på framsteg, förra månaden ställt in utrikesminister Mike Pompeos resa till Nordkorea sedan Kim skickat ett argsint brev till presidenten.

"Mycket väsen för ingenting"

Under Trumps ett och ett halvt år vid makten i Washington har hans relation till den nordkoreanske diktatorn gått igenom alla tänkbara faser. Förra hösten beskrev Kim Trump som "mentalt störd" och "senil" och hotade att "tämja" honom med eld. Trump kallade i sin tur Kim "den lille raketmannen" och antydde att han var fet.

Därefter inträdde ett diplomatiskt töväder, och i juni i år träffades de två ledarna i Singapore. "Början på en meningsfull resa", summerade Kim efter mötet. Men kritik har också framförts om att toppmötet var substanslöst och skeptiker har sagt att det var mycket väsen för ingenting

Fakta

Nordkorea och Sydkorea

Formellt har fred inte slutits på Koreahalvön efter kriget på 1950-talet. Sedan Kim Jong-Un kom till makten har konflikten mellan Nordkorea och de allierade Sydkorea och USA förvärrats, men under 2018 har relationen tinats upp. Kim Jong-Un har träffat både Sydkoreas och USA:s presidenter och då sagt sig vara villig att arbeta för kärnvapennedrustning.

Kim Jong-Un och Moon Jae-In träffades för första gången i april i år, vid stilleståndslinjen i Panmunjom. Vid det historiska mötet skrev de båda ledarna under ett gemensamt uttalande där de bland annat beskriver hur de ska arbeta för att slutgiltigt skapa fred mellan länderna. De kom också överens om att ses i Pyongyang senare under året.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00