Trump väljer mjukare linje mot Kina

USA:s president Donald Trump. Arkivbild. Bild: TT/AP/Evan Vucci

USA:s president Donald Trump backar från sitt tidigare hot om att inskränka kinesiska investeringar i USA. Däremot tycks handelskonflikten mellan USA och EU trappas upp.

I ett telefonmöte med pressen meddelar Vita huset att man i stället kommer att använda sig av en justerad form av befintlig säkerhetslagstiftning.

Lagen ska ses över och CFIUS ska utreda om det finns något hot om stöld av amerikansk teknologi.

CFIUS är specialiserad på utländska investeringar och nationell säkerhet kontrollerad av USA:s finansdepartement.

Trump meddelar att arbetet med att färdigställa den slutliga versionen av CFIUS lagförslag pågår för fullt. Det är nu upp till kongressen att fatta beslut om den förändrade lagen ska träda ikraft.

Trump meddalar även att han kommer att tillämpa lagen mycket noggrant och om kongressen väljer att inte implementera den kommer han att ta till globala åtgärder för att bekämpa stöld av immateriella tillgångar.

Samtidigt tycks läget mellan USA och EU bli allt mer infekterat. I slutet på förra veckan hotade Trump med 20-procentiga tullar på bilar från EU. Det hotet var ett svar på EU:s beslut om att införa 25-procentiga tullar på varor från USA, som i sin tur var ett svar på USA införde tullar på stål och aluminium från EU.

Förutom migrationsfrågor är relationerna till USA ett av de hetare ämnena under torsdagskvällens inledande del av tvådagarsmötet i Bryssel.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning