Trump: Våldet är fejkmediernas fel

USA:s president Donald Trump vid en kort pressträff utanför Vita huset på fredagen. Bild: TT/AP/Manuel Balce Ceneta

USA:s president Donald Trump anklagar vad han kallar för "fejkmedier" för den våg av politiskt kopplat våld som präglat tiden innan mellanårsvalet till kongressen på tisdag.

– Det är fejkmedierna som ligger bakom våldet, sade han till journalister vid en kort pressträff utanför Vita huset på fredagen.

En fanatisk Trumpanhängare greps i förra veckan misstänkt för att ha skickat rörbomber till flera personer som uttryckt kritik mot den amerikanske presidenten. Bland dem som fick ta emot bomber märktes den tidigare presidenten Barack Obama och hans familj, den tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton och hennes make ex-president Bill Clinton och skådepelaren Robert de Niro.

I lördags sköt en man ihjäl elva människor i en synagoga i Pittsburgh. Mannen hade uttryckt hat mot migranter och mot judar.

Donald Trump har efter dåden fått hård kritik för att han genom sitt språkbruk riskerar att trigga i gång extremistiska känslor, exempelvis när han talar om en "invasion" av migranter.

– Många reportrar skapar våld genom att inte skriva sanningen, sade Trump.

– Om medierna skriver korrekt och skriver noggrant och skriver rättvist så skulle det bli en hel del mindre våld, fortsatte han.

Ett ordkrig mellan Trump och medierna har i princip pågått sedan han inledde sin kampanj inför 2016 års presidentval.

Nyligen påpekade också USA:s president att journalister låter bli att rapportera om hans framgångar.

Under Trumps många framträdanden inför mellanårsvalet till representanthuset och delar av senaten på tisdag refererar han ofta till "fejkmedierna", vilket alltid generar en mängd burop från publiken.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning