Trump: Utan mig kollapsar ekonomin

Bild: Lehtikuva-AFP/Mandel Ngan

Donald Trump går till ny attack mot det amerikanska rättsväsendet och höjer ett varningens finger för eventuella försök att få honom avsatt: – Jag kan säga som så, att om jag någonsin skulle ställas inför riksrätt så tror jag att marknaden skulle krascha.

– Jag tror att alla skulle bli väldigt fattiga, säger Donald Trump i en intervju med programmet Fox and Friends i Fox News, om tanken på ett riksrättsåtal.

Presidentens svar följer de senaste dagarnas juridiska kaos där hans ex-advokat Michael Cohen pekat ut honom som medskyldig till kampanjfinansieringsbrott och där hans tidigare kampanjchef Paul Manafort dömts för ekonomisk brottslighet.

Kritiserar Sessions

Donald Trump ifrågasätter justitieministern Jeff Sessions för att han inte "tagit kontroll" över justitieministeriet och frågar sig "vad för slags man" han är. Ministeriet och underrättelsetjänsten FBI har behandlat Trump och hans anhängare orättvist, säger presidenten, utan att leda det i bevis.

Samtidigt säger Donald Trump att han inte kommer att lägga sig i myndighetsarbetet – "det kanske är bäst så".

– Jag förstår inte hur man kan ställa någon som har gjort ett så bra jobb inför riksrätt, säger han.

Jeff Sessions ger svar på tal i ett uttalande där han säger att rättsväsendet inte kommer att rubbas av politiska påtryckningar under hans ledning.

Michael Cohen erkände sig i veckan skyldig till att bland annat ha betalat ut otillåtna kampanjbidrag. Under ed berättade han att, utan att direkt nämna presidentens namn, att det var Donald Trump som instruerat honom att göra utbetalningen till två kvinnor för att de skulle hålla tyst om sina påstådda relationer med Trump.

Inga formella anklagelser har i detta läge riktats mot presidenten.

Nya påståenden

Cohens sensationella erkännande kom efter en uppgörelse med åklagarna. I en första mottattack på Twitter anklagade Trump sin forne förtrogne för att helt enkelt hitta på.

I intervjun med Fox News säger presidenten att det som Cohen har erkänt inte är en stor sak. Men att vända sig emot någon, såsom Cohen har gjort, "borde nästan vara olagligt", anser Trump.

David Pecker, vd för mediekoncernen American Media som bland annat ger ut tabloidtidningen National Enquirer, har dragits in i rättsfallet. Enligt Wall Street Journal och Vanity Fair har Pecker fått federal immunitet, i utbyte mot vittnesmål om hur mycket vetskap Donald Trump hade om Michael Cohens betalningar.

Pecker uppges ha haft en vänskaplig relation med presidenten.

Respekterar Manafort

Presidenten säger också att han kan överväga att benåda Paul Manafort, som i tisdags dömdes för åtta fall av bank- och skattebedrägeri.

– En av anledningarna till att jag respekterar Paul Manafort så mycket är att han gick igenom den där rättegången, säger Trump, som tidigare har skrivit på Twitter att Manafort är "en modig man" och att han "tycker väldigt synd om Paul Manafort och hans underbara familj".

– Jag tror att han tycker synd om Manafort. De var vänner, säger reportern Ainsley Earhardt, som gjorde utfrågningen.

Fakta

Michael Cohen-fallet

Michael Cohen, 51 år, var tidigare Donald Trumps personliga advokat och nära medarbetare. Han har arbetat för Trumps bolag Trump Organization i över tio år.

För ett år sedan påstod Michael Cohen att han var redo att "ta en kula för presidenten". Men i tisdags upphörde den lojaliteten, när Cohen i en uppgörelse med federala åklagare talar om "en kandidat till ett federalt ämbete" som instruerat honom att göra utbetalningar till den före detta porrstjärnan Stephanie Clifford (även känd som Stormy Daniels) och ytterligare en kvinna. Cohens advokat fastslår att syftningen på "ett federalt ämbete" gäller Donald Trumps presidentkampanj.

Det var under presidentens valkampanj 2016 som Trump ska ha beordrat Cohen att betala två kvinnor som hotade med att gå ut i offentligheten med sina påstådda relationer med den republikanske presidentkandidaten.

Cohen betalade ut 130 000 respektive 150 000 dollar till de två kvinnorna.

Cohen fälldes även för en rad ekonomiska brott och riskerar flera års fängelse. Den slutliga domen väntas den 12 december.

Källa: AFP, Reuters

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03