Trump: USA ska "avlägsna" papperslösa invandrade

Enligt president Donald Trump börjar USA avlägsna papperslösa invandrare. Bild: Mandel Ngan/Lehtikuva-AFP

USA:s tull- och invandringsmyndighet kommer att börja avlägsna invandrare som tagit sig in i landet på ett olagligt sätt, uppger president Donald Trump.

"Nästa vecka inleder ICE processen med att avlägsna de miljoner invandrare som tagit sig in i landet på ett olagligt sätt. De kommer att avlägsnas lika fort som de kommer in", twittrar Trump.

Han skriver även att Guatemala är på väg att skriva under ett avtal om att bli ett "säkert tredje land". Det skulle kunna innebära att invandrare som kommer in i Guatemala blir tvungna att ansöka om flyktingstatus där och inte i USA.

Antalet invandrare som kommit till USA från Guatemala och andra fattiga länder i Centralamerika har ökat. Trump kallar det "en invasion".

USA har meddelat att landet inte kommer att ge något bistånd till El Salvador, Guatemala och Honduras om länderna inte vidtar "konkreta åtgärder" för att hindra migranter utan rätt dokument från att bege sig till USA.

För en dryg vecka sedan gick Mexiko med på åtgärder mot migrantströmmen mot USA som en följd av hot från USA om handelshinder.

Trump berömde på måndagen Mexiko som han anser gör ett bra jobb med att stoppa människor långt innan de nått USA:s södra gräns.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning