Trump: USA köper 75 miljoner fat olja

USA ska dra nytta av det historiskt låga oljepriset och passa på att fylla på reservlagren, enligt presidenten. Bild: Alex Brandon/AP/TT

USA ska passa på att fylla på sina nationella oljereserver. Efter oljeprisets historiska ras meddelar president Donald Trump att han vill dra nytta av det extrema prisläget.

– Vi fyller på våra nationella oljereserver, de strategiska reserverna. Vi vill stoppa in så mycket som 75 miljoner fat i reserverna, sade Donald Trump på sin dagliga presskonferens natten till tisdag.

Lite senare under presskonferensen förtydligade han att regeringen bara kommer att köpa så mycket olja som kongressen ger tillåtelse till. Alternativt kommer regeringen att kunna hyra lagringsutrymme för att förvara oljan där, enligt Trump.

Priskollaps

Larm om att oljebolagens lager i framför allt Oklahoma snart är fulla låg bakom måndagens priskollaps för den amerikanska WTI-oljan (West Texas Intermediate).

Tidsfristen för WTI-oljekontrakten som gäller för leverans i maj höll på att gå ut och priset på dem föll till minus 37 dollar. Handlarna fick alltså betala för att bli av med sin olja.

Den minskade efterfrågan på olja i kölvattnet av coronaviruspandemin har fått priset på WTI-olja att rasa från 60 dollar fatet, som var priset vid årsskiftet.

Användas i kristider

Redan i mitten på mars sade presidenten att han ville fylla på USA:s nationella oljereserver. Den 17 april innehöll den 635 miljoner fat och hade tillstånd att förvara drygt 713 miljoner fat. Oljan förvaras i fyra underjordiska lager längs med kusten i delstaterna i Texas och Louisiana. Den totala kapaciteten är 727 miljoner fat olja.

De amerikanska nationella reserverna är avsedda för att användas i kristider, som till exempel under Irakkriget 1991 eller efter den förödande orkanen Katrina 2005.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning