Trump gör helomvändning – uppmanar till maskanvändning

President Donald Trump uppdaterar USA om virusläget. Bild: Evan Vucci/TT-AP

Bär mask, även om du inte tycker om det! Den uppmaningen riktade USA:s president Donald Trump till amerikanerna när han på tisdagen återupptog sina dagliga presskonferenser om "Kinaviruset".

– I dag kommer jag att ge er en uppdatering om våra insatser mot Kinaviruset.

Så inledde presidenten när han sent på tisdagskvällen, finsk tid, återupptog sina dagliga briefingar om coronaviruset – som han konsekvent genom presskonferensen kallade just "Kinaviruset".

Donald Trump upphörde med att ge pressen dagliga uppdateringar i slutet av april men meddelade nyligen att de skulle återupptas. Enligt nyhetsbyrån Reuters har presidenten lyssnat på sin rådgivare Kellyanne Conway, som visat att hans opinionssiffror sjönk när presskonferenserna upphörde.

Politisk maskfråga

Redan på måndagen tycktes Trump – som upprepade gånger kritiserat lokala nedstängningar – antyda en förändrad linje i smittskyddsfrågan. Presidenten twittrade då en bild på sig själv iförd mask, något han kallade "patriotiskt".

På tisdagskvällen upprepade han budskapet.

– Vi uppmanar alla som inte kan praktisera social distansering att bära mask, oavsett om du tycker om masken eller inte. De gör nytta, säger presidenten.

Maskfrågan har i det polariserade USA fått en partipolitisk dimension. Ofta har konservativa Trumpanhängare vägrat skydden med motivering att det hämmar deras frihet. Och så sent som i maj publicerade presidenten ett inlägg på Twitter där han drev med Demokraternas presidentkandidat Joe Biden iförd mask.

USA hårt drabbat

USA har i absoluta tal drabbats hårdast i världen av coronapandemin, med drygt 3,8 miljoner fall av bekräftad smitta och drygt 141 000 döda.

Och inför journalisterna som samlats i Vita huset betonade Trump att krisen är långt ifrån över.

– Det kommer dessvärre att bli värre innan det blir bättre. Jag gillar inte att säga det, men det är så det är.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning