Trump uppges frysa Syrienfond

Bild: Mandel Ngan

Vita huset har gett amerikanska utrikesministeriet order om att frysa USA:s bidrag till en internationell hjälpfond för Syrien, rapporterar Wall Street Journal.

Åtgärden skulle vara i linje med president Donald Trumps uttalande nyligen om att USA ska lämna Syrien "väldigt snart". Han bestämde sig efter att ha läst i en nyhetsartikel att USA budgeterat en slant för att återställa samhällsservice i östra Syrien – fonden håller över 200 miljoner dollar, cirka 1 700 miljoner kronor, enligt Wall Street Journal.

USA deltar med över 2 000 man i det internationella samarbetet för att slå ned terrorrörelsen IS i Syrien. Trump, som ofta bedriver utrikespolitik utan att rådgöra med sina diplomater och generaler, sade i torsdags att USA mycket snart ska ut från Syrien.

– Låt andra ta hand om det.

Han sade inte vilka "andra" han menade.

– Vi lade ut sju biljoner dollar (omkring 5,7 biljoner euro) i Syrien. Och vet ni vad vi fått för det? Ingenting, sade han i ett tal i Ohio.

Hans nyligen avskedade utrikesminister Rex Tillerson har tvärtom argumenterat för att USA bör bli kvar i Syrien för att hindra Iran från att stärka sin ställning och IS från att återkomma. Tillerson sade i ett tal vid Stanford att ett amerikanskt tillbakadragande skulle ge Assadregimen möjligheter att "fortsätta sin brutala behandling av det egna folket".

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00