Trump tror på avtal med Xi inom kort

Donald Trump och Xi Jinping vid det tidigare mötet på Mar-a-Lago, i april 2017. Bild: TT-AP / Alex Brandon

Handelssamtalen Kina-USA går så bra att hoten om höjda tullar läggs på is, signalerar båda sidor. President Donald Trump hoppas på "väldigt stora nyheter inom en vecka eller två".

– Kina har varit jättebra, säger Donald Trump i ett tal i Vita huset, efter flera dagars samtal i Washington med en besökande kinesisk delegation.

– Vi vill få till ett avtal som är storartat för båda länderna, och det är verkligen det vi ska göra, säger han i talet, utlagt på Youtube av Vita huset, på den årliga festen Governors' Ball.

Rejäla framsteg

Några timmar tidigare meddelade Trump via Twitter att de tullhöjningar som hotade i månadsskiftet, alltså på fredag, inte blir av. Presidenten förlänger därmed den tre månader långa förhandlingsfrist som han och den kinesiske kollegan Xi Jinping enades om i december.

Som en kommentar till Trumps besked förklarade Kinas statliga nyhetsbyrå Nya Kina att de senaste förhandlingarna "inneburit rejäla framsteg i specifika frågor".

Trump exemplifierade i sina inlägg på Twitter med "immaterialrätt, jordbruk, tjänster, valuta, med mycket mera".

I mars

"Förutsatt att båda sidor gör fortsatta framsteg planerar vi ett toppmöte för Kinas president Xi och mig på Mar-a-Lago för att slutföra ett avtal", skriver Trump.

De båda har träffats på Trumps helgställe Mar-a-Lago i Florida en gång tidigare, i april 2017. Och det nya mötet kan enligt den amerikanske ledaren alltså äga rum redan ganska tidigt i mars.

Höjda tullar och talet om handelskrig mellan de två jätteekonomierna har skakat världsekonomin det senaste året. Först när Trump och Xi träffades i Argentina den 1 december lugnade läget ner sig. De enades då om att frysa alla nya åtgärder i tre månader, alltså till mars, för att ge förhandlingsvägen en chans.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning