FBI varnades om skolskytten – agerade inte

Den federala polisen FBI fick den 5 januari larm om gärningsmannen som sköt ihjäl 17 människor på en skola i Florida, men agerade inte. FBI säger i ett uttalande att tipset kom från en person som står den gripne Nikolas Cruz nära. Ingen utredning gjordes.

FBI medger också att myndigheten inte följde sina egna riktlinjer för hur sådana orosrapporter ska hanteras

FBI-chefen Christopher Wray säger i ett uttalande att han är "fast besluten att gå till botten vad som hände i det här speciella fallet, och granska våra rutiner för hur vi hanterar information som vi får av allmänheten".

I uttalandet från myndigheten framgår också att tipsaren hade lämnat information om de vapen Nikolas Cruz ägde, hans önskan att döda människor, hans oberäkneliga beteende, hans stötande meddelanden på sociala medier. Tipsaren ska också ha påtalat att hen betraktade Cruz som en potentiell skolskjutare.

Trump besöker

President Donald Trump skriver på Twitter att han reser till Florida för att senare i dag träffa "några av de tappraste personerna på jorden, vars liv har skakats om totalt".

Inget klockslag har angetts för besöket, som sker i samband med att presidenten ska tillbringa helgen på sitt Floridaresidens Mar-a-Lago, rapporterar AFP.

Den 19-årige Nikolas Cruz har i sitt första framträdande i domstol, via videolänk, erkänt att han gick in på gymnasiet i Parkland, sju mil norr om Miami i delstaten Florida, där han sköt ihjäl 17 personer, enligt domstolsdokument.

När Cruz framträdde inför domstolen uttryckte han ånger över brotten han begått, enligt hans advokat Melisa McNeill.

– Han är en trasig människa. Han är ledsen, han är sorgsen, han är ångerfull, säger hon, enligt AFP.

Cruz sägs ha varit besatt av vapen och var avstängd från skolan av disciplinära skäl. Han var medlem i en högerextrem grupp, Republic of Florida.

Skjutningen genomfördes med ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15, som Cruz köpte helt lagigt för ett år sedan, enligt amerikanska medier.

En bekant säger till nyhetskanalen CNN att Cruz brukade presentera sig med orden: "Hej, jag är Nick. Jag är en skolskytt". Han poserade med skjutvapen och knivar på Instagram och i somras kommenterade han en masskjutning i New York med orden "Jag kan göra det så mycket bättre".

Tips redan i fjol

Utöver tipset i januari ska FBI redan i september förra året ha fått information om att Cruz postat ett meddelande på Youtube i sitt eget namn. Han ska då ha uttryckt : "Jag ska bli en professionell skolskytt". Enligt FBI vidtogs då utredningsåtgärder, men det var inte möjligt att identifiera vem som skrivit inlägget.

Nikolas Cruz placerades i en familj när hans mor dog i november. En jurist som representerar fosterfamiljen har sagt att de inte sett någon anledning till oro, utan såg hans tecken på depression som en reaktion på moderns död.

Samtidigt framkommer att polisen kallats till familjen Cruz bostad inte mindre än 39 gånger sedan 2010. Larmsamtalet handlar bland annat om "psykiskt störd person", "bostadsbråk" och "saknad person", visar dokument som CNN kommit över. De flesta ledde inte till någon skriftlig rapport så det är oklart om larmen rörde Nikolas Cruz.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03