Trump tar malariamedicin mot covid-19 trots varningar för biverkningar

USA:s president Donald Trump. Bild: Evan Vucci/TT-AP

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har varnat för biverkningar vid användning av malarialäkemedel med den verksamma substansen hydroxiklorokin på patienter med covid-19. Men president Donald Trump säger att han tar hydroxiklorokin som ett förebyggande skydd mot coronaviruset.

– Jag har tagit det under den senaste en och en halv veckan. En tablett varje dag, säger Trump till reportrar på måndagen.

Den 73-årige Trump uppger att han inte exponerats för smitta, att han inte har symtom på covid-19, att han testas med mycket täta intervaller och alltid har testats negativt.

Samtidigt finns det god chans att läkemedlet har effekt, enligt Trump, som också säger att han efter att ha frågat fått sin läkares välsignelse för att ta medlet.

"Allvarliga problem"

Hydroxiklorokin och klorokin har länge använts mot malaria. Båda testas nu världen över för att få svar på om substanserna är lämpliga i behandlingen av covid-19.

Läkarvetenskapen är kluven till om substanserna är gynnsamma eller farliga för patienter med covid-19.

I ett uttalande den 24 april sade sig FDA känna till "rapporter om allvarliga problem med hjärtrytm" hos covid-19-patienter som fått hydroxiklorokin och klorokin.

På frågan om varför han tar läkemedlet säger Trump att han hört mycket gott om det.

Antibiotika och zink

Presidenten säger att han också, förutom hydroxiklorokin, förebyggande tar antibiotika men även zinktabletter.

– Allt jag kan säga till er är att hittills verkar jag vara ok, säger Trump.

Även Brasiliens president Jair Bolsonaro har flera gånger lyft fram hydroxiklorokin som behandling av covid-19.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning