Trump: Svensk metod hade gett miljoner döda

Smittskyddsexperten Anthony Fauci i fokus – i bakgrunden av president Donald Trump. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Två miljoner amerikaner hade dött om USA följt Sveriges linje i kampen mot coronaviruset, säger president Donald Trump. Vita husets rådgivare säger samtidigt att det finns tecken på att smittspridningskurvan börjar plana ut i USA.

Det var under en pressträff på fredagen som Trump fick frågan om vad han tycker om Sveriges agerande i coronakrisen.

– Jag tror att vi hade kunnat följa den linjen. Och om vi hade gjort det tror jag att vi kanske hade haft två miljoner döda, säger Donald Trump.

Siffran kommer från en studie från Imperial College som släpptes förra månaden och som antyder att ett misslyckande med social distansering i USA hade kunnat resultera i två miljoner dödsfall, skriver The Washington Post.

I Sverige har runt 870 människor dött jämfört med snart 19 000 i USA. Däremot har färre personer per capita hittills avlidit i USA än i Sverige till följd av viruset.

Läs också: Nya siffror: 2 769 coronafall i Finland – nästan 70 procent av de döda är män

Åtgärder ger resultat

Den dagliga coronapressträffen i Vita huset gick annars i den försiktiga optimismens tecken och Trump inledde med att säga att han tror att färre än 100 000 amerikaner kommer att dö av viruset, vilket tidigare prognosticerats.

Enligt Trump har myndigheternas rekommendationer och åtgärder gett resultat. Han sade också att delstaterna inte längre vädjar om federalt stöd till smittskyddsåtgärder.

– Det ser bra ut på alla sätt och vis. Det ser bra ut med respiratorer, det ser bra ut med skyddsutrustning, vi har ytterligare flygplanslaster på väg. Men vi får inga fler samtal från guvernörer för närvarande.

I statistiken börjar man se att siffrorna går ned och att läget stabiliseras, sade Anthony Fauci, som är chef vid USA:s institut för smittskyddsforskning och också del av Vita husets särskilda arbetslag mot coronaviruset.

Experterna jämförde med Italien

– För första gången kan man i USA se att det börjar jämna ut sig i den logaritmiska fasen, som det gjorde i Italien för ungefär en vecka sedan. Detta ger oss hopp, sade rådgivargruppens samordnare Deborah Birx.

Nära 19 000 människor har avlidit efter att ha insjuknat i virussjukdomen covid-19 i USA så här långt. Det senaste dygnet dog över 2 000 människor – vilket är den högsta siffran på en dag något land registrerat.

I merparten av USA:s 50 delstater beordras invånarna för närvarande att stanna hemma om inte särskilda skäl föreligger. Det finns också federala riktlinjer om att människor bör hålla sig hemma och på avstånd från varandra och dessa gäller till en början i 30 dagar.

Vårdplatser på rad i ett fältsjukhus i Detroit. Bilden är tagen den 6 april. Bild: Carlos Osorio/AP/TT

Andra bedömningar

Om riktlinjerna slutar gälla ser myndigheter ett mörkare scenario än det president Donald Trump förutspår: Smittspridningen väntas då snabbt ta ny fart och antalet döda skulle överstiga 200 000, enligt prognoser som tagits fram inom departementet för inrikes säkerhet och vårddepartementet, som The New York Times tagit del av.

Den beräkningen gäller ett läge där skolorna hålls stängda fram till sommaren, en fjärdedel av arbetskraften håller sig hemma och människor håller sig ifrån varandra i hög grad. Om inga begränsningar hade införts alls från första början visar departementets beräkningar att så många som 300 000 människor skulle ha kunnat dö.

Vid pressträffen sade Donald Trump att varken han eller hans rådgivare tagit del av dessa beräkningar. Han meddelade dock att en arbetsgrupp ska sättas samman för att förbereda för att begränsningar lyfts.

WHO-pengar

Nästa vecka ska USA:s regering enligt Donald Trump göra ett tillkännagivande om landets ekonomiska bidrag till Världshälsoorganisationen (WHO). Trump anklagade nyligen FN-organet för att springa Kinas ärenden och hotade att dra in USA:s ekonomiska stöd.

USA står för ungefär en femtedel av WHO:s finansiering. Förra året handlade det om ungefär 550 miljoner dollar.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning