Trump stoppar Qualcomm-köp

Bild: Lehtikuva/AFP/Mandel Ngan

USA:s president Donald Trump har stoppat den Singapore-baserade kretstillverkaren Broadcoms köp av den amerikanska konkurrenten Qualcomm.Trump hänvisar till nationell säkerhet.

Affären som Donald Trump därmed stoppar skulle ha kunnat bli den största hittills i tekniksektorn. Broadcoms bud på Qualcomm var värt 117 miljarder dollar, ungefär 95 miljarder euro.

Qualcomms styrelse hade inför Trumps besked redan avvisat budet, som även utreddes av CFIUS. Det är en panel specialiserad på utländska investeringar och nationell säkerhet kontrollerad av USA:s finansdepartement.

Enligt CFIUS första uttalanden om affären beskrevs Qualcomm som världsledande inom utvecklingen av så kallad 5G-teknik och ny standard för nätverk. I ett brev från tidigare i mars skriver panelen att man utvärderade risken för att Broadcom skulle kunna begränsa Qualcomms forskning och utveckling och om det fanns risk för band till tredje makt.

En av de största globala aktörerna inom sektorn är kinesiska Huawei.

Broadcom tillbakavisar kraftfullt att ett köp skulle kunna leda till säkerhetsproblem för USA.

”Sälj din gamla bostad före du köper ny!”

Fastighetsförmedlingen Kotijoukkue är på alla sätt nyare, fräschare och mer dynamiskt men gamla goda råd och sunt förnuft är fortfarande en av grundstenarna i bobytarbranschen. Än gäller den gamla devisen att sälja sin gamla bostad förrän man köper ny. Ingen vill bli i fällan mellan två bostäder. 1.11.2018 - 09.42