Trump stoppar nya sanktioner mot Nordkorea – "de har det tufft"

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under mötet i Hanoi i Vietnam den 28 februari. Bild: AP-TT/Evan Vucci

Donald Trump stoppar nya sanktioner mot Nordkorea, trots att USA:s finansdepartement planerat för detta.

– De lider mycket i Nordkorea. De har det tufft i Nordkorea, sade den amerikanske presidenten vid en pressträff på egendomen Mar-a-Lago i Florida på fredagen.

Enligt flera rapporter har Pyongyang inte avbrutit sina kärnvapen- och robotprogram. USA:s hållning har varit att fortsätta sätta maximal press på Nordkorea till dess att landet avbryter programmen.

Men nu har Trump alltså beslutat att avbryta de planerade skärpta sanktionerna.

– Jag tyckte helt enkelt inte att ytterligare sanktioner är nödvändiga just nu, sade Trump vidare, men tillade att det inte utesluter nya sanktioner längre fram i tiden.

Han nämnde också ytterligare ett skäl. Efter det senaste mötet med den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un i Vietnams huvudstad Hanoi uttryckte Trump att de båda kommer väldigt bra överens och att de "förstår varandra".

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att man upprätthåller den relationen, åtminstone så länge man kan, sade Trump.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39