Trump: Stopp för transpersoner i militären

Motstånd. Aktivister inom gayorganisationer har understött transpersoner vid demonstrationer utanför Vita huset. Bild: Lehtikuva/Paul J.Richards

USA:s president Donald Trump har skrivit under ett dokument som stoppar den amerikanska militären från att anställa transpersoner. Trump instruerar militären att "återvända till den långvariga politiken och förfarandet inom militären från före juni 2016".

Det innebär ett stopp för nyanställning av öppet transsexuell personal.

I juli skrev Donald Trump en serie tweets där han ifrågasatte Obamas policy om att transsexuella öppet ska få vara anställda inom militären.

"Vår militär måste vara fokuserad på avgörande och överväldigande seger och kan inte belastas med de enorma vårdkostnader och störningsmoment som transsexuella i militären skulle innebära", skrev han då.

Trumps utspel satte igång spekulationer om vad som ska hända med de tusentals transpersoner som redan tjänstgör inom militären. Deras framtid kommer nu att avgöras av försvarsminister James Mattis.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39