Trump ställer in sin resa till Danmark eftersom landet inte vill sälja Grönland

USA:s president Donald Trump. Arkivbild. Bild: Pablo Martinez Monsivais/TT-AP

Ett "absurt" förslag. En avfärdad affär. Och en trumpen president. Danmarks avvisande svar om ett amerikanskt köp av Grönland blev för mycket för Donald Trump. USA:s president skjuter upp sitt Danmarksbesök på obestämd tid.

Donald Trump tog till Twitter och meddelade Danmark att han ställer in sitt tänkta statsbesök i landet. Trump verkar irriterad över att landet inte gett positiva signaler om en försäljning av Grönland.

"Danmark är ett väldigt speciellt land med ett fantastiskt folk, men baserat på statsminister Mette Frederiksens kommentarer om att hon inte vill diskutera en försäljning av Grönland skjuter jag upp vårt planerade möte om två veckor till en annan gång," skriver Trump på Twitter, och fortsätter:

"Statsministern sparade stora kostnader och insatser för såväl USA och Danmark genom att vara så direkt (i sina uttalanden). Jag tackar henne för det och ser fram emot att boka in ett nytt möte någon gång i framtiden."

Ambassadören redo för besök

Den danska regeringen hade vid 05.30 på onsdagsmorgonen ännu inte kommenterat de nya uppgifterna. I USA har Trumps politiska motståndare däremot uppmärksammat nyheten.

"Presidenten har nu lyckats stöta sig med Danmark. Det såg jag inte komma," skriver Amy Klobuchar, en av Demokraternas presidentaspiranter, på Twitter.

Läs också: Danska politiker rasar mot "respektlös" Trump

Trump ser inte ut att i förväg ha förankrat sina ändrade planer för de närmast berörda. Bara timmar innan Trump twittrade skrev den amerikanska ambassadören i Danmark, Carla Sands på samma sociala medium att "Danmark är redo för besöket av USA:s president! Partner, allierad vän".

"Inte till salu"

Mette Frederiksen kallade i söndags uppgifterna om USA:s vilja att köpa Grönland för absurda.

– Grönland är inte till salu. Grönland är inte danskt. Grönland är grönländskt. Jag hoppas fortfarande att det inte är på allvar, sade Frederiksen till den grönländska tidningen Sermitsiaq i samband med ett besök på ön.

När Trump i måndags för första gången luftade sina tankar om att kanske inte åka till Danmark sade statsministern:

– Jag ser verkligen fram emot besöket. USA är vår viktigaste säkerhetspolitiska allierade.

Besöker Polen

Någon timme efter Trumps meddelande om det inställda besöket bekräftade Vita huset enligt nyhetsbyrån Reuters att Trump strukit Danmark från resan till Europa.

Presidenten skulle besökt Köpenhamn 2–3 september och enligt tidigare uppgifter bland annat diskutera det geopolitiska läget i Arktis och delta i en serie bilaterala möten och träffa näringslivsledare. Enligt danska uppgifter skulle han även diskutera militära samarbeten inom ramen för Nato.

Trumps planerade besök i Polen från den 31 augusti påverkas inte av de nya uppgifterna.

Grönland är världens största ö, med en befolkning på cirka 56 000 invånare. Runt 80 procent av landytan täcks av is och den isfria arealen är lite mindre än Sveriges yta.

Grönland har varit en dansk koloni sedan 1814. 1953 ändrades Grönlands status från koloni till danskt län och 1979 fick grönlänningarna självstyre.

Det innebär att den danska drottningen är statsöverhuvud och att den danska regeringen har ansvar för bland annat utrikes- och försvarspolitik, rättsväsende och administrationen av naturtillgångar.

2009 utvidgades självstyret. Grönland fick äganderätten till sina naturtillgångar i marken, med förbehållet att om vinsterna blev stora skulle det danska stödet minska i motsvarande grad.

Danmarks årliga bidrag motsvarar runt hälften av Grönlands budget. Den viktigaste inkomstkällan utöver pengarna från Danmark är fiske.

Grönlänningarna själva vill enligt opinionsmätningar gärna ha självständighet, men inte på bekostnad av sämre levnadsstandard.

Källa: Landguiden/UI, Ritzau

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning