Trump ställer in Nordkoreamöte – "Enorm ilska och öppet fientlig inställning"

Bild: Lehtikuva/AFP/Jung Yeon-Je

USA:s president Donald Trump ställer in det planerade toppmötet den 12 juni med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, uppger Vita huset. Samtidigt påstår Nordkorea att landet förstört sin plats för kärnvapenprov.

"Jag såg mycket fram emot att träffa dig", skriver Donald Trump i ett brev till Kim Jong-Un och tillägger.

"Tyvärr, på grund av den enorma ilska och din öppet fientliga inställning som visat sig i dina senaste uttalanden, känner jag att det är olämpligt att just nu genomföra det möte vi så länge har planerat".

Tidigare hade Choe Son-Hui, representant för det nordkoreanska utrikesdepartementet beskrivit USA:s signaler som "okunniga och korkade", och slagit fast att Nordkorea inte kommer inte att låta sig hotas till förhandlingsbordet.

Möte eller kraftmätning

Hon syftade på en intervju i måndags då vicepresident Mike Pence sade att Nordkorea kan sluta som Libyen om landet inte går med på en uppgörelse. Den nordafrikanska nationens tidigare ledare Muammar Gaddafi, som gick med på att ge upp landets kärnvapen, störtades och dödades i ett USA-stött uppror.

"Huruvida USA kommer att möta oss i ett sammanträdesrum eller i en kraftmätning med kärnvapen beror helt och hållet på USA:s beslut och beteende", skrev Choe Son-Hui i ett uttalande i den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA.

Tunnlar sprängdes

På torsdagen fick utländska journalister bevittna när tre tunnlar som enligt Nordkorea var avsedda för atomvapenprov sprängdes, liksom flera byggnader. Två dussin inbjudna journalister från Sydkorea, USA, Storbritannien, Ryssland och Kina fick bevittna demoleringen av tunnlarna.

Men det är oklart vad demoleringen har för betydelse – och kanske också var den skedde.

"Vi kunde gå ända fram och se sprängladdningarna i dem. Sedan förde de oss till åskådarplatser längre bort och sprängde dem", rapporterar den amerikanska tv-kanalen CBS korrespondent Ben Tracy.

Därefter fick journalisterna gå tillbaka för att bekräfta demoleringen.

"Problemet är att vi är journalister, inte kärnteknikexperter. Så det fanns ingen på plats, ingen utomstående expert, som kunde verifiera vad Nordkorea hävdar att man har gjort – att lägga ner sin anläggning för kärnvapenprov", konstaterar Tracy.

Anläggningen vid Punggye-ri har varit platsen för landets samtliga sex kärnvapenprov, det senaste och största i september, då diktaturen hävdar att den sprängde en vätebomb. Så långt råder ingen tvekan.

Fick inte ha gps

Bedömare är däremot oeniga om vilken betydelse rivningen egentligen har för landets kärnvapenprogram. Skeptiker hävdar att anläggningen både har gjort sitt och snabbt kan återuppbyggas.

Och medan den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap inte tvekar om att kärnanläggningen i Punggye-ri verkligen förstördes är brittiska Sky News, som också var på plats, desto mer försiktigt. Sky News kan inte säkert säga att det var Punggye-ri de fördes till. Journalisterna fick inte ha med sig gps eller utrustning för att registrera eventuell strålning. Ingen på plats syntes heller mäta radioaktivitet. Sky News konstaterar dock att platsen som besöktes liknade kända satellitbilder tagna över Punggye-ri.

De inbjudna journalisterna fick färdas med tåg med övertäckta fönster i tolv timmar och därefter med buss till Punggye-ri i Nordkoreas oländiga, bergiga nordöstra del. De var på plats i nio timmar innan de forslades tillbaka till staden Wonsan, dit de flugit till en folktom flygplats med specialchartrade plan.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03