Trump sparkar utrikesminister Tillerson och statssekreterare

USA:s president Donald Trump sparkar utrikesminister Rex Tillerson och statssekreteraren Steve Goldstein.Tillerson ersätts av CIA-chefen Mike Pompeo, som hör till den konservativa falangen inom Republikanerna.

I stort sett har Trump och Tillerson kommit bra överens, men de har haft olika åsikter om bland annat kärnenergiavtalet med Iran som Trump tycker är "hemskt", konstaterade presidenten enligt CNN efter beskedet.

– Vi tänkte verkligen inte på samma sätt, sade Trump.

En annan anledning till petningen av Rex Tillerson är att Trump vill ha en ny utrikesminister på plats inför de kommande samtalen med Nordkorea, rapporterar nyhetsbyråerna AFP och Reuters med hänvisning till en högt uppsatt källa i Vita huset. Också den saudiskledda blockaden av Qatar och USA:s utträde ur Paris-avtalet är tunga frågor där det gnisslat i samarbetet.

Rex Tillerson avgår formellt vid månadsskiftet, vid midnatt den 31 mars, sade han vid en pressträff på tisdagskvällen finsk tid. Han passade på att ta upp vad USA åstadkommit under hans tid som utrikesminister och uppmanade sina medarbetare på utrikesministeriet att arbeta vidare i samma anda som tidigare. Politiken mot Nordkorea har lyckats över förväntan enligt Tillerson. Men när det gäller Syrien "återstår mycket att göra", tillstod han.

Tillerson lämnade pressträffen utan att besvara några frågor av journalisterna.

Svag ställning

Rex Tillerson har vid flera tillfällen gått emot Trumps uttalanden, bland annat har han på senare tid kritiserat införandet av ståltullar.

– Det är många som haft uppfattningen att Tillerson har haft en dämpande effekt på Trump, säger USA-experten Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet.

Redan i slutet av förra året förekom medieuppgifter om att Vita huset hade en plan för att avskeda utrikesministern – något Donald Trump dock avfärdade som "falska nyheter".

Enligt The Washington Post bad Trump Tillerson att avgå i fredags. Men enligt ett uttalande av Steve Goldstein, statssekreterare vid utrikesdepartementet, togs Tillerson helt på sängen och trodde att skulle stanna kvar på sin post.

"Tillerson är dock tacksam för att ha fått stå i allmänhetens tjänst", heter det i uttalandet enligt NBC.

Kort efter uttalandet fick även Goldstein sparken.

Mike Pompeo ersätter

Mike Pompeo, nu chef för underättelsetjänsten CIA, kommer att överta Tillersons jobb. "Han kommer att göra ett fantastiskt jobb!", skriver Trump i en tweet. Pompeo ersätts i sin tur av Gina Haspel som blir första kvinna att leda myndigheten.

I ett uttalande till The Washington Post skriver Trump: "Mike tog examen som klassetta vid (militärhögskolan) West Point, tjänstgjorde förtjänstfullt i den amerikanska armén och tog examen med hedersbetygelser vid Harvard Law School."

"Lättare att agera"

Tillersons öppna konflikt med Trump har gjort det svårt för honom att agera. Pompeo kan få det lättare, säger Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet.

– Man kommer ha en mycket mer enhetlig röst och ett team som jobbar fram en strategi som går i linje med Trumps perspektiv.

Att Trump sparkar Tillerson kommer inte som någon blixt från klar himmel, anser även Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– En del presidenter fungerar lite som sin egen utrikesminister och det är inte helt ovanligt att man byter. Men det här har legat i luften ett tag.

Om efterträdaren Mike Pompeo säger Dag Blanck:

– Han är en person som ligger lite närmare Trump än vad Tillerson har gjort.

Artikeln har uppdaterats 22.37.

Bild: Lehtikuva/AFP/Joseph Eid

Rex Tillerson

65 år gammal, född 1952 i Wichita Falls i Texas, USA. Amerikansk utrikesminister sedan den 1 februari 2017, en post han nu får lämna. Gift med affärskvinnan Renda St Clair, har fyra barn.

När Tillerson utsågs till utrikesminister var han vd för oljebolaget Exxon Mobil, där han arbetat sedan han blev färdig ingenjör på 1970-talet. Han hade då ingen politisk erfarenhet.

Tillersons lämplighet som minister ifrågasattes på grund av hans förbindelse med ryske presidenten Vladimir Putin, som 2013 tilldelade honom en vänskapsorden. Tillerson motsatte sig sanktionerna som infördes 2014 med anledning av Rysslands annektering av Krimhalvön. Tre år senare ansåg han dock att annekteringen var olaglig.

Exxon Mobil hade under Tillersons chefskap ett nära samarbete med oljestater som Saudiarabien, Qatar och Förenade arabemiraten. Han har vägrat att peka ut Saudiarabien som ett land som kränker mänskliga rättigheter.

Källa: Nationalencyklopedin, amerikanska utrikesministeriet, CNN

Mike Pompeo

Mike Pompeo, född i december 1963, kongressledamot från Kansas, Harvardutbildad jurist och affärsman.

Han har gått i militärskola och är livstidsmedlem i den inflytelserika lobbyorganisationen NRA, som förordar rätten att bära vapen.

Som kongressledamot hade Mike Pompeo stöd av den konservativa Tea Party-rörelsen.

Han har motsatt sig stängningen av Guantánamolägret, kärnenergiavtalet med Iran och den sjukförsäkringsreform som USA:s förre president Barack Obama låg bakom.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22