USA skickar trupper till Mellanöstern – Irans svar: "Kan sänka skeppen"

USA:s president Donald Trump. Bild: Jim Watson/Lehtikuva-AFP

USA:s besked att skicka trupper till Mellanöstern möter starka reaktioner från Iran, som hotar med att sänka amerikanska skepp till havets botten om de begår "den minsta dumhet".

Iran kan sänka amerikanska stridsskepp med hjälp av robotar och hemliga vapen, rapporterar iranska nyhetsbyrån Mizan.

– USA skickar krigsfartyg till regionen. Om de begår den minsta dumhet så kommer vi att sänka skeppen och deras besättning till havets botten, likaså flygplanen, säger general Morteza Qorbani, en av den iranska militärledningens rådgivare, till nyhetsbyrån.

I "skyddssyfte"

Donald Trump meddelade under fredagen att USA skickar 1 500 soldater till Mellanöstern – styrkor som syftar till att skydda amerikanska intressen efter påstådda hot från iranskt håll.

Försvarshögkvarteret Pentagon hävdar att revolutionsgardet, en gren av den iranska försvarsmakten, ligger bakom sabotaget av fyra fartyg i vattnen utanför Förenade arabemiraten.

– Vi kommer att skicka ett relativt litet antal soldater, främst i skyddssyfte, sade Trump på fredagen och tillade:

– Några väldigt begåvade människor reser till Mellanöstern just nu. Och vi kommer att få se vad som händer.

"USA är hotet"

Iran har tillbakavisat att landet skulle utgöra ett hot mot amerikanska intressen i regionen. Det är i stället USA som utgör ett hot mot den internationella freden, enligt Irans utrikesminister Javad Zarif.

– Ökad amerikansk närvaro är väldigt farligt. Det är ett hot som måste konfronteras, säger Zarif till nyhetsbyrån IRNA.

USA har tidigare skickat hangarfartyg samt bomb- och stridsflygplan till Mellanöstern med hänvisning till vad som sägs vara hot från Iran eller Teherantrogna grupper.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46