Medier: Trump hotar med domstol för ny bok

Bild: Saul Loeb

USA:s president Donald Trump hotar enligt flera medier sin tidigare chefsstrateg Steve Bannon och författaren Michael Wolff med rättsliga åtgärder.

Wolffs bok beskriver bland annat Trump som allt mer glömsk och att hans närmaste allierade ser presidenten som "oförmögen att fungera i sitt jobb".

Wolffs kommande bok om Trumps första tid, Fire and Fury: Inside the Trump White House, beskriver bland annat ett påstått möte mellan Trumps kampanjstab och representanter för Rysslands regering i juni 2016, bara månader före presidentvalet. På mötet fanns Trumps son Donald Trump Junior, svärsonen Jared Kushner och valkampanjens ordförande Paul Manafort, säger Bannon i intervjun som refereras i boken enligt AFP.

– Även om du inte tyckte att det var förräderi, eller opatriotiskt, eller skit, och jag råkar tycka att det var allt detta, borde du ha ringt FBI omedelbart, säger Bannon enligt AFP.

Enligt flera medier hotas Bannon nu med juridiska åtgärder med bland annat ärekränkning som grund, skriver Reuters. I ett uttalande säger presidentens advokat Charles Harder att "rättsliga åtgärder är nära förestående".

I ett brev till Bannon som Harder skickade på onsdagen, och som Reuters sett, skriver advokaten också att Bannon brutit mot sekretessavtal genom att prata med Wolff om Trump, hans familj, presidentvalskampanjen och gjort nedsättande uttalanden om presidenten och hans familj.

"Oförmögen att fungera"

Enligt The Washington Post har Harder också försökt få boken indragen. Wolff och förläggaren Henry Holt ska ha fått besked av Trumps advokater om att de överväger rättsliga åtgärder, däribland om förtal.

Ett utdrag ur boken i The Daily Beast beskriver en scen på presidentens egendom i Mar-a-Lago i Florida. Det framställs som att Trump i allt högre grad upprepar sig, inte kan känna igen gamla vänner och att han betraktas av sina närmaste allierade som "oförmögen att fungera i sitt jobb".

Där står också att många av Trumps omtalade tweetar "är produkten av hans upprepningar" och att han bara inte kan hejda sig själv från att uttrycka vissa saker.

Även Wolff granskas

Också Wolff själv hamnar under luppen. The Washington Post kallar honom en "provokatör och mediepolemiker". Och även om varken Bannon eller Trump ännu direkt förnekat bokens innehåll redogör tidningen för tidigare ifrågasättanden och människor som ansett sig felciterade av Wolff.

I ett skriftligt uttalande tonar presidenten ned Bannons roll i valkampanjen:

– Steve Bannon har inget att göra med mig eller mitt presidentskap. När han sparkades förlorade han inte bara sitt jobb, han förlorade sitt förstånd.

Presidenten anklagar också sin tidigare chefsstrateg för att ha läckt information till medier under sin tid i Vita huset.

Stöttar Trump

Men Bannon verkar inte sugen på en fajt. I en första kommentar sedan publiceringen av utdragen säger Bannon att han fortfarande stöder Trump, skriver CNN.

– USA:s president är en framstående man, säger Bannon i en intervju med radiokanalen SiriusXM.

– Du vet, jag står bakom honom alla dagar i veckan.

I Washington DC spekuleras det nu i hur boken och presidentens sågning av Bannon kan påverka årets mellanårsval till kongressen.

fakta

Bakgrund: Steve Bannon

Stephen "Steve" Bannon föddes 1953 i en demokratisk arbetarklassfamilj i Norfolk i Virginia. Efter att han gått ut college tog han värvning i flottan. Under fyra år tjänstgjorde han utomlands på en jagare och deltog bland annat i USA:s insats under gisslankrisen i Iran 1979.

Efter examen från Harvard Business School fick han jobb på investmentbanken Goldman Sachs och 1990 startade han ett eget investeringsbolag. Han valde tidigt att satsa pengar i medie- och filmbranschen och flyttade till Los Angeles. Genom framgångsrika tv-serier som Seinfeld arbetade han ihop en förmögenhet.

När Bannon 2004 gjorde en hyllningsdokumentär om sin politiska idol, expresidenten Ronald Reagan, fick den konservativa högern upp ögonen för honom. Han gjorde senare dokumentärer om den konservativa Tea Party-rörelsen.

2012 tog han över Breitbart News, som han själv beskrivit som en plattform för de så kallade alt-right-rörelserna, som anses ha kopplingar till vit makt-grupper.

Bannon blev ordförande för Donald Trumps presidentvalskampanj i augusti 2016, när bara några få månader återstod av valrörelsen. Efter segern utsåg Trump honom till sin chefsstrateg, och en kort tid hade han en plats i presidentens nationella säkerhetsråd.

Bannon anses ha haft ett stort inflytande i Vita huset och på Trumps isolationistiska världssyn. Han ska bland annat vara en av arkitekterna bakom Trumps kritiserade inreseförbud för människor från i huvudsak muslimska länder. Men det ryktades även om en konflikt med Trumps svärson.

Bannon avskedades i augusti 2017. Därefter återgick han till Breitbart News.

fakta

Här är Trumps egen sågning av Bannon

Under natten till torsdagen svensk tid skickade Vita husets pressekreterare Sarah Sanders ut följande uttalande från USA:s president Donald Trump:

"Steve Bannon har inget att göra med mig eller mitt presidentskap. När han sparkades förlorade han inte bara sitt jobb, han förlorade sitt förstånd. Steve var en medarbetare som jobbade för mig efter att jag hade vunnit nomineringen genom att besegra sjutton kandidater, vilka ofta beskrivs som det mest framstående startfältet någonsin inom Republikanska partiet.

Nu, när han står på egna ben, får Steve lära sig att det inte är så enkelt att vinna som jag får det att se ut. Steve hade mycket lite att göra med vår historiska seger, som levererades av landets glömda män och kvinnor. Dock hade Steve allt att göra med förlusten av en senatsplats i Alabama, en plats som Republikanerna haft i över trettio år. Steve representerar inte min bas – han verkar bara för sig själv.

Steve låtsas föra krig mot medierna, som han kallar för oppositionspartiet, men ändå tillbringade han sin tid i Vita huset med att läcka falsk information till medierna för att få det att framstå som om han var mycket viktigare än han i själva verket var. Det är det enda han är bra på. Steve och jag möttes sällan på tu man hand och han låtsas bara ha haft inflytande för att lura ett fåtal personer med vare sig tillgång (till källor) eller kännedom och som han hjälpte att skriva bluffböcker.

Det finns många fantastiska republikaner i kongressen och kandidater som ger starkt stöd till Gör Amerika Stort Igen-agendan. Liksom jag älskar de Förenta staterna och de hjälper oss att äntligen återta vårt land och bygga upp det, snarare än att helt enkelt försöka bränna ner det."

Källa: Vita huset

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning