Trump vill öppna USA till påsk

Donald Trump intervjuades av nyhetsankaret Bill Hemmer från Fox News under tisdagen. Bild: Mandel Ngan/Lehtikuva-AFP

USA:s president Donald Trump varnar för att en nedstängning av USA kan skada landet mer än coronaviruset. – Jag skulle gärna ha landet öppet igen till påsk, säger han till Fox News. I USA finns nu nästan 50 000 bekräftade fall och över 600 har avlidit.

Donald Trump har de senaste dagarna varnat för konsekvenserna de restriktioner som han själv varit med om att utfärda för att stoppa spridningen av coronaviruset. Bland dem finns bland annat ett stopp för icke nödvändigt resande. Flera delstater har utfärdat nödläge och begränsat medborgarnas rörelsefrihet.

Men stängningen av USA har fått den amerikanska ekonomin att gå kräftgång, och tecken på ökande arbetslöshet, fallande kurser och krisande företag har fått Trump – som gärna lyfter stigande börskurser i sin valrörelse – att oroa sig.

"Bot kan kräva liv"

"Vi kan inte låta botemedlet vara värre än själva problemet", har han framfört via Twitter och vid måndagens presskonferens.

I en livesänd utfrågning som sändes av Fox News på tisdagen utvecklar han resonemanget. Amerikanerna kan fortsätta vara försiktiga med sociala kontakter men de bör gå tillbaka till jobbet, anser han.

Vanligtvis är det fullt av turister på Bourbon Street i New Orleans. Men nu är gatan nästintill folktom. Bild: Gerald Herbert/TT-AP

– Vi förlorar tusen och åter tusen människor i influensa varje år. Vi stänger inte ner landet för det. Man kan förstöra ett land genom att stänga ner det på det här sättet, framhåller Trump, enligt Reuters.

Han säger också att själva restriktionerna i sig kan kräva liv.

– Återigen, människor, många människor – enligt min uppfattning fler människor – kommer att dö om vi tillåter det här att fortsätta. Vi måste tillbaka till jobbet. Vårt folk vill gå tillbaka till jobbet.

Experter kritiska

Beskeden går kraftigt emot flera råd på den medicinska sidan, där läkare och folkhälsoexperter uppmanat till social distansering och att så många som möjligt ska hålla sig hemma.

– Det värsta för ekonomin vore att (människor) går tillbaka till arbetet och att vi ser en ökning av fall igen, säger Jeffrey Levi, en folkhälsoexpert vid George Washington University till Los Angeles Times.

I USA har nästan 50 000 människor smittats och över 600 avlidit av det nya coronaviruset, enligt Johns Hopkins-universitet som uppdaterar siffrorna från hela världen.

  • Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

    Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

    Mer läsning