Trump överlevde Helsingfors – "Trotsar tyngdlagen"

Donald Trump är beredd att göra kongressvalet till en folkomröstning om honom själv. Det är inte populärt bland republikanerna som vill fokusera på andra frågor. Bild: Lehtikuva/Saul Loeb

När president Donald Trump återvände till USA efter det kontroversiella toppmötet med Vladimir Putin i Helsingfors, fick han ett rejält kok stryk från såväl höger som vänster. Som en boxare med igenmurade ögon och vacklande ben, i desperat försvarsställning, väntade han på den räddande gonggongen.

Visserligen anser nästan sextio procent av amerikanerna att Trump inte sköter Rysslandsrelationerna på ett acceptabelt sätt, men siffran som mäter presidentens allmänna popularitet har knappt rört sig alls efter toppmötet i Helsingfors. Enligt RealClearPolitics, som räknar ett genomsnitt på de viktigaste mätningarna, gör 43 procent fortfarande tummen upp för Trump som president. Det är exakt samma siffra som innan den kritiserade presskonferensen i Helsingfors. 53 procent visar i sin tur tummen ner för presidenten. Också den siffran är oförändrad.

– Trump trotsar tyngdlagen, sade den republikanska kampanjveteranen Alex Castellanos häromdagen.

– När Trump snubblar, faller han inte ner utan flyter vidare.

Enbart magi handlar Trumps politiska överlevnad inte om. Det har konstaterats tidigare att Trumps anhängare är av en sällsynt trogen sort. Även om en CBS-mätning visar att endast var tredje amerikan gav Trumps agerande vid presskonferensen i Helsingfors sitt godkännande, vittnade samma utredning om att nästan var sjunde republikan tyckte att Trump gjorde ett styvt jobb i Helsingfors. Av samma republikanska väljarkår säger hälften att all Rysslandskritik ökar deras vilja att försvara Trump. Att Trump samtidigt basar för en ekonomi som växte med en takt på fyra procent under årets andra kvartal hjälper förstås också.

Men även om Trump verkar ha kommit över Helsingfors och de klumpiga bortförklaringarna efteråt, kan han inte känna sig alltför lugn. Att hans popularitet inte sjunkit är förstås bra för honom, men det faktum att den ligger på 43 procent är inte lysande. De mätningar som frågar väljaren om hen kommer att rösta på demokrater eller republikaner i kongressvalet, som hålls om mindre än hundra dagar, har konsekvent gett demokraterna ett stort försprång.

Ett svagt eller mediokert stöd till den sittande presidenten kombinerat med ett övertag för demokraterna i kongressförfrågningarna betyder att republikanerna löper en stor risk att förlora majoriteten i Representanthuset. Det vore katastrofalt för Trumps politiska agenda eftersom till exempel en gränsmur aldrig kommer att godkännas ifall det är demokraterna som bestämmer i representanthuset. Vad värre är för Trump, en majoritet för demokraterna möjliggör inledandet av en riksrättsprocess mot den sittande presidenten.

Det är med andra ord inte konstigt att Trump är ivrig att inleda fighten. Hans tro på sin egen förmåga är stor och han har meddelat att han vill åka ut på kampanjfester fem-sex dagar i veckan när det drar ihop sig till kongressval i höst. Han är beredd att göra valet till en folkomröstning om honom själv och det passar demokraterna väl. Republikanerna, som helst endast diskuterade skattesänkningar och den goda ekonomin, är mindre roade.

Trump har också fått överraskande motstånd från den inflytelserika republikanska miljardären Charles Koch, som planerar att använda 400 miljoner dollar på att stöda kandidater i valet i höst. Koch är känd som en ärkekonservativ påverkare i kulisserna och han brukar alltid sätta sina pengar på republikaner, men de senaste dagarna har han gått ut med hård kritik mot Trumps tariffer och immigrationspolitik. Till mångas förvåning meddelade Koch också att hans organisation inte kommer att stöda Trumps kandidat i North Dakota i försöken att detronisera den demokratiska senatorn i delstaten.

Det kan hända att Koch endast försöker skrämma Trump till att ändra sin politik, men om han faktiskt är beredd att sätta sina pengar i arbete för demokratiska kandidater också, innebär det ytterligare huvudbry för Trump och republikanerna.

Juri von Bonsdorff Medarbetare i Washington

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning