Trump tackade Clinton - vill förena landet

Bild: Chip Somodevilla

Det som få trodde var möjligt har skett. Donald Trump har vunnit presidentvalet i USA.– Det är dags att sluta sig samman, säger han i sitt segertal.

Donald Trump äntrade talarstolen på valvakan tillsammans med sin fru Melania och son Barron.

Donald Trump tillsammans med sin fru Melania och son Barron. Bild: Saul Loeb

Republikanen, känd för att väcka heta känslor, hade i segerns stund en helt annan ton än vanligt.

– Jag har just fått ett samtal från Hillary Clinton som gratulerade oss till segern, och jag gratulerade henne och hennes familj för en väldigt hårt utkämpad kampanj. Hon kämpade väldigt hårt.

Nu är det tid för USA att läka såren, sade Trump.

– Till alla demokrater, republikaner och oberoende, säger jag att det är tid att sluta oss samman som ett enat folk.

President för "alla"

Trump hävdar att han kommer att vara alla amerikaners president.

– Som jag sagt från början, vår kampanj var ingen kampanj utan snarare en otrolig och fantastisk rörelse, som utgjordes av hårt arbetade män och kvinnor som älskade sitt land och ville ha en ljusare framtid för sig själva och för sitt land.

– Den utgörs av en blandning av amerikaner från alla raser.

– Vi kommer att påbörja den brådskande uppgiften att återuppbygga vårt land och den amerikanska drömmen.

Mätningarna helt fel

Trump säger att USA nu kommer att återuppbygga städer, sjukhus och infrastruktur, och kommer att anställa miljontals människor i samband med återuppbyggnaden.

– Vi har en stark plan för ekonomin. Vi kommer att fördubbla vår tillväxt, och samtidigt komma överens med världens länder. Ingen dröm eller utmaning är för stor. USA kommer inte att nöja sig med mindre än det bästa.

Opinionsmätningarna missade uppenbarligen systematiskt stödet för den republikanske fastighetsmagnaten.

Chuck Todd, rutinerad analytiker på CBS, konstaterade att Trump lyckats ogiltigförklara "alla våra modeller och förutsägelser".

Trump vann inte bara i stora jämna delstater som Florida och Ohio utan även i en viktig stat där demokraten Hillary Clinton troddes ligga bra till: Pennsylvania. Delstaten, med 20 elektorer, har setts som en stark bastion för Demokraterna de senaste årtiondena. Senaste en republikan vann där var 1988.

Den sista delstat som enligt AP gjorde att Trump nådde över de 270 elektorer som krävs var Wisconsin.

När rösterna nästan är färdigräknade framgår att omkring 800 000 röster skiljer de båda kandidaterna. I procent räknat blir det 47,9 mot 47,3 procent, men i elektorskollegiet blir utslaget avsevärt större. De sista staterna är inte klara men slutresultatet ser ut att kunna bli runt 306 elektorer för Trump mot Clintons 232.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning