Trump om Nordkorea: "Väldigt goda nyheter"

Bild: Lehtikuva/Behrouz Mehri

Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" – det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det planerade toppmötet i Singapore i juni.Den amerikanske presidenten Donald Trump gläds åt de vänliga tongångarna.

"Det plötsliga utspelet om att mötet är inställt kom oväntat för oss, och vi kan inte se det som annat än extremt tråkigt", säger Kim Kye-Gwan, som har titeln förste vice utrikesminister, enligt en kommuniké via Nordkoreas officiella nyhetsbyrå KCNA.

USA:s president Donald Trump skrev i ett brev på torsdagen att det tänkta toppmötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un den 12 juni ställs in på grund av Kims fientliga attityd. Men Trump betonade samtidigt att om Kim ändrar sig är det bara "att ringa eller skriva".

Håller dörren öppen

Och Pyongyang-regimen säger sig också vara öppen för nya samtal.

"Vi upplyser åter USA om att vi är villiga att sitta ansikte mot ansikte, när som helst, på vilket sätt som helst, för att lösa problemen", heter det i kommunikén.

Detta väcker glädje hos den amerikanske presidenten. På Twitter skriver han att framtiden får utvisa om kontakterna med Nordkorea kommer att leda till fred och välstånd.

"Att Nordkorea gjorde ett så produktivt och varmt uttalande är väldigt goda nyheter", skriver Trump.

Kina manar till tålamod

Trump har antytt att Kina kan ligga bakom Kim Jong-Uns bitvis skeptiska signaler den senaste tiden. Det kinesiska utrikesdepartementet säger däremot att Kina vill se en kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Kina manar till tålamod och god vilja, och hoppas att Nordkorea och USA kan hitta tillbaka till bättre relationer.

Enligt Washington har Pyongyang de senaste dagarna inte besvarat kontaktförsök. AFP rapporterar att nordkoreanska företrädare helt oannonserat valde att inte dyka upp till ett planerat möte med rådgivare från Vita huset i Singapore.

Å andra sidan har Kim, efter att tidigare genom åren konsekvent ha varit mörkt klädd på bilder i nordkoreanska statsmedier, den senaste veckan haft vita kläder – den traditionella fredsfärgen – vid sina framträdanden.

"Chockerande"

Sydkoreas ledare blev tagna på sängen av Trumps besked. President Moon Jae-in kallade utvecklingen "chockerande och mycket beklaglig". Enligt Sydkorea fortsätter dock de gemensamma försöken att få till ett toppmöte.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo ringde på fredagsmorgonen till sin sydkoreanske kollega Kang Kyung-Wha. Sydkoreas utrikesdepartement säger att de två ministrarna talade om fortsatt arbete för att "skapa en miljö för samtal med Nordkorea".

Bakgrund

Upptinade och försämrade relationer

Under våren 2018 har relationen mellan Nordkorea och västvärlden i hög grad tinat upp, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades då om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkoreas huvudstad Pyongyang och träffade då diktatorn Kim Jong-Un.

Nordkorea lovade i ett tecken på god vilja att montera ned sin anläggning för kärnvapentester för att hålla det löfte som gavs vid mötet i slutet av april. Något de under överseende av journalister påstod sig ha genomfört på torsdagen, den 24 maj. Ingen av journalisterna på plats fick dock ta med sig gps, eller på annat sätt avgöra att de befann sig på rätt plats. Ett annat tecken på god vilja de senaste veckorna var frisläppandet nyligen av tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea.

Den 12 juni skulle Kim och USA:s president Donald Trump enligt planen träffas i Singapore.

I förra veckan kom dock en plötslig vändning i retoriken. Nordkorea ställde in ett planerat samtal på hög diplomatisk nivå som skulle hållas med Sydkorea. Regimen sade sig även behöva ompröva toppmötet i juni om Washington insisterar på att Nordkorea ger upp sitt kärnprogram.

På torsdagen meddelade Trump att det planerade toppmötet den 12 juni ställs in. Orsaken angavs bland annat vara Nordkoreas hårda retorik den senaste tiden.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03