Trump och Kim har anlänt till Singapore – förväntansfull stämning inför toppmötet

Med ett leende på läpparna har ledarna för de bittra fienderna USA och Nordkorea anlänt till Singapore, där de inkvarterats på varsitt lyxhotell. Och deras första ord på plats inför tisdagens historiska möte bar positiva undertoner.

Det amerikanska presidentplanet Air Force One tog mark på flygbasen Paya Lebar strax före 20.30 lokal tid. Där tog en delegation ledd av Singapores utrikesminister Vivian Balakrishnan emot Donald Trump, som glatt tog sina värdar i hand.

Innan USA:s president klev in i den väntande limousinen svarade han, enligt Reuters, kort på frågan från en reporter om sina känslor inför toppmötet:

– Väldigt bra.

USA:s president Donald Trump vid ankomsten till flygbasen Paya Lebar i Singapore under söndagskvällen lokal tid. Bild: Lehtikuva/AFP/Saul Loeb

Därmed Trump har gjort sin nordkoreanske motpart sällskap på singaporiansk mark. Kim Jong-Un anlände på eftermiddagen lokal tid i ett plan från flygbolaget Air China, varpå han kördes i en stor bilkortege till hotellet Saint Regis, där diktatorn och hans delegation bor under mötet.

"Gå till historien"

Senare träffade Kim Singapores premiärminister Lee Hsien Loong.

– Om toppmötet blir en framgång, så kommer de singaporianska ansträngningarna att gå till historien, sade Kim, enligt AFP, i samband med att han tackade premiärministern för att han står värd för tisdagens möte.

Trumps har en träff inbokad med premiärministern under måndagen.

Därefter är planen att Kim och Trump ses på tisdag, klockan 9 lokal tid, på lyxhotellet Capella på den singaporianska ön Sentosa.

Där har de den minst sagt grannlaga uppgiften att diskutera Nordkoreas kärnvapenambitioner. Att de ens skulle kunna mötas var i stort sett otänkbart bara för några månader sedan, då de båda ledarna utbytte en rad förolämpningar och hot med varandra som fick vissa att befara en kommande militär sammandrabbning.

Men efter ett oväntat töväder i de diplomatiska relationerna accepterade Trump i mars Kims inbjudan till ett möte – som det in i det sista varit oklart om det verkligen skulle bli av.

Många höjdare

Efter att till en början ha uttryckt sig lyriskt om vad mötet skulle kunna leda till har Trump de senaste dagarna tonat ner förväntningarna en aning, och betonat att samtalet med Kim mer handlar om att få igång en förhandlingsprocess som kan kräva mer en ett möte.

Washingtons mål är att Nordkorea går med på en fullständig, verifierbar och oåterkallelig avveckling av sina kärnvapen. Pyongyang har visserligen lovat att arbeta för nedrustning av kärnvapen på hela Koreahalvön, men har samtidigt insisterat på att dess kärnvapen är ett nödvändigt skydd mot vad regimen upplever som ett hot från Sydkorea och USA.

I den amerikanska delegationen i Singapore ingår bland andra utrikesminister Mike Pompeo, nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton, Vita husets stabschef John Kelly och pressekreteraren Sarah Sanders.

Kim har bland andra med sig sin utrikesminister Ri Yong Ho, den nära rådgivaren Kim Yong-Chol liksom sin inflytelserika lillasyster Kim Yo-Jong.

Bakgrund

Detta står på spel under mötet

Sju decennier av fiendskap och ömsesidig misstro finns i det historiska bagaget när Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump på tisdag slutligen träffas i Singapore.

USA kräver att Nordkorea genomför en fullständig, verifierbar och oåterkallelig avveckling av sina kärnvapen.

Nordkorea insisterar å sin sida på att en nedrustning enbart kan ske om det som diktaturen uppfattar som hot mot dess säkerhet från Sydkorea och USA hanteras.

De gemensamma militärövningarna mellan USA och Sydkorea uppfattas av Nordkorea som förberedelser för en invasion. USA har 28 000 man stationerade i Sydkorea. Tidigare fanns även amerikanska kärnvapen i landet, som inte har några egna, men dessa drogs tillbaka på 90-talet. USA har dock kapacitet att kärnvapenbomba mål över hela världen.

Nordkorea har inte presenterat några bevis på att man har kapacitet att framställa en kärnvapenstridsspets liten nog att fästas vid en robot, som sedan kan avfyras och träffa ett mål – men hävdar att man bemästrat just detta.

Uppskattningarna av landets kärnvapenarsenal varierar. Washington Post rapporterade i fjol, med hänvisning till en amerikansk underrättelseanalys, att Nordkorea kan ha upp till 60 kärnvapen.

Nordkorea har tillsammans med Sydkorea skrivit under på att man strävar efter en nedrustning av kärnvapen "på den koreanska halvön", men har inte gett några detaljerade löften på hur detta skulle gå till och vad man är beredd att göra.

Sydkorea har hävdat att Nordkorea erbjudit sig att överväga att ge upp sina kärnvapen i utbyte mot någon form av säkerhetsgarantier.

Källa: AFP

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03