Trump och Abe om Nordkorea: Kärnvapenprogrammet ett växande hot

Shinzo Abe och Donald Trump träffades i Florida i februari. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM

USA:s president Donald Trump och Japans premiärminister Shinzo Abe ser allvarligt på Nordkoreas kärnvapenprogram och beskriver det som ett ökande omedelbart hot mot USA, Japan, Sydkorea och andra länder.

Enligt Vita huset har ledarna diskuterat Nordkoreas senaste robottest och kommit fram till att USA och Japan tänker öka den ekonomiska och diplomatiska pressen på Nordkorea och hoppas att andra länder tar efter.

– President Trump har bekräftat att landet har förbundit sig vid att skydda Sydkorea och Japan mot attacker, uppgav Vita huset.

Nordkorea avfyrade en interkontinental ballistisk robot i fredags och roboten flög längre än den som testades tidigare i juli. Nordkorea uppger att landets robotar nu kan nå hela USA.

Kina vill inte koppla handel till Nordkorea-frågan

Kina vill inte att USA kopplar frågor om handel till debatten om Nordkoreas kärnvapenprogram. Trump har anklagat Kina för att landet inte har vidtagit åtgärder mot Nordkorea, även om Kina gynnas av handeln med USA.

– Frågan om Nordkoreas kärnvapen och handeln mellan USA och Kina är två helt skilda frågor, sade Kinas biträdande handelsminister.

Enligt ministern är frågorna inte kopplade till varandra och man borde inte tala om dem på samma gång.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning