Trump: "Ny nedstängning osannolik – muren ska byggas vad som än sker"

USA:s president Donald Trump talar inför anhängare i Texasstaden El Paso. Bild: TT-AP/Susan Walsh

Det är "osannolikt" att delar av den amerikanska statsapparaten åter stängs. Det sade USA:s president Donald Trump president på tisdagen – men han gav inget definitivt besked.

USA håller andan i väntan på Donald Trumps beslut: Kommer presidenten att godkänna kongressuppgörelsen om gränssäkerhet, trots att den "bara" innehåller 1,4 miljarder dollar till en gränsbarriär?

– Jag måste granska den noga. Jag är inte nöjd med den, sade Trump om uppgörelsen till reportrar i Vita huset.

Men ännu har han inte bestämt sig. Formellt väntas kongressuppgörelsen vara klar på onsdag. Om USA ska undslippa ännu en nedstängning av närmare en fjärdedel av statsapparaten måste skrivningen godkännas av både senaten och representanthuset och skrivas under av presidenten innan fredagen är till ända.

"Ska byggas"

Sent i måndags lokal tid kom de fyra mest uthålliga kongressförhandlarna ut ur förhandlingsrummen.

– Vi har en överenskommelse som täcker allt, sade den republikanske Alabamasenatorn Richard Shelby kort när frågor började hagla om gränsmursfinansiering och antalet sovplatser i gränspolisens förvar.

Den republikanske senatorn Richard Shelby. Bild: TT-AP/Andrew Harnik

Frågan är om det räcker för presidenten, som samtidigt lovade jublande anhängare i gränsstaden El Paso att muren ska byggas "vad som än sker".

Trump har begärt 5,7 miljarder dollar för murbygget men i den nya överenskommelsen avsätts enbart 1,4 miljarder dollar till en barriär, främst ett stängsel utefter gränsfloden Rio Grande i Texas enligt medieuppgifter.

Ny teknik

Kongressuppgörelsen innehåller även 1,7 miljarder dollar extra till departementet för inrikes säkerhet, pengar öronmärkta för ny teknik, stärkta gränsövergångar och tullkontor samt humanitär hjälp, enligt uppgifter till nyhetskanalen CNN.

Den preliminära överenskommelsen kunde nås sedan Demokraterna slopat sitt krav på en rejäl minskning av antalet sängplatser i gränspolisens förvar och Republikanerna gett upp sitt krav på en ökning av dessa. I stället blir sovplatserna kvar på nuvarande nivå, det vill säga drygt 40 000. Dessa är främst tänkta för asylsökande migranter som väntar på att deras fall ska tas upp av invandringsdomstolar. Tidigare har sådana ofta fått resa till släktingar eller bekanta i USA och bo där medan de väntar.

Enligt presidenten vore det både löjligt och farligt att skära ner på antalet platser.

– Jag kommer aldrig att skriva under en lag som tvingar oss att släppa mängder av våldsamma kriminella på fri fot i vårt land, sade han i El Paso.

"Sopig kompromiss"

En viktig spelbricka i sammanhanget är de profiler i konservativa medier som presidenten brukar lyssna på. En av dem, Fox News-programledaren Sean Hannity avfärdade tidigt uppgörelsen som en "sopig kompromiss".

Samtidigt uppges Vita huset nogsamt gå igenom sina alternativ, bland dem att utlysa undantagstillstånd för att säkra murfinansieringen. En annan väg är att godta uppgörelsen och söka frigöra andra federala pengar för barriärbygget.

President Trump har alltsedan valrörelsen hävdat att kriminella och knark flödar över USA:s södra gräns och att en mur är det enda som kan stoppa detta – ett resonemang som kraftigt ifrågasatts.

Tuffare invandringspolitik, ökad säkerhet och en gränsmur mot Mexiko är signaturfrågor för USA:s president Donald Trump.

Under sitt första år vid makten 2017 väckte han uppståndelse med ett inreseförbud för personer från i huvudsak muslimska länder, något som utmanades i domstol men senare trädde i kraft i nedbantad form. Trump utlovade även tuffare tag mot USA:s uppskattningsvis 10,7 miljoner papperslösa.

I april i fjol stramades migrationspolitiken åt, då det meddelades att nolltolerans råder mot olaglig invandring. Det innebär att alla som olagligt tar sig över den södra gränsen grips och åtalas. Under budgetåret 2018, som löpte ut den sista september, greps nära 397 000 personer för sådana brott. Det var fler än 2017, men färre än det senaste decenniets årsgenomsnitt på drygt 400 000 gripanden och betydligt färre än rekordåret 2000 då över 1,6 miljoner människor greps.

Under en period i somras innebar nolltoleransen även att närmare 2 000 små barn, som ju inte kan åtalas, skildes från sina föräldrar och placerades i boenden. Det ledde till enorma protester, och efter en tid stoppade Trump separationerna med ett dekret.

Under hösten gjorde presidenten flera uppmärksammade verbala utspel mot en så kallad migrantkaravan med flera tusen centralamerikaner som vandrade mot USA. Soldater skickades till gränsen inför deras ankomst.

I budgetförhandlingarna i höstas begärde han 5,7 miljarder dollar för att bygga sin utlovade gränsmur mot Mexiko. Kravet gick inte att få igenom i kongressen, vilket resulterade i en rekordlång nedstängning av delar av USA:s statsapparat. Under valrörelsen hette det att Mexiko skulle betala för muren.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning