The New York Times versus Donald Trump

Den undersökande journalisten Matt Apuzzo, Vita huset-korrespondenten Michael Shear och Washingtonredaktionen kvällsredaktör Lara Jakes jobbar alla på The New York Times.Bild: Aletheia Films LLC

Den fyrdelade dokumentärserien The Fourth Estate följer arbetat på The New York Times redaktion under ett år. Tidningen står inför en nytillträdd president som utser medierna till sin fiende.

Ett år på The New York Times redaktion sänds i Yle TV1 torsdagar kl. 22.05, repris onsdagar kl. 23.35.

– Vi trodde Hillary Clinton skulle bli vald och sedan skulle allt återgå till det normala.

Så uttrycker sig en av New York Times politiska journalister i Liz Garbus fyrdelade dokumentärserie The Fourth Estate från 2018, en titel som syftar på det som i USA brukar kallas den fjärde statsmakten, hos oss den tredje statsmakten, det vill säga medierna.

Det blev ju som vi alla vet inte alls så. Trump valdes med buller och bång (och misstankar om rysk manipulation av valresultatet) och följden blev en sällan skådad mediecirkus. Den ivrigt twittrande presidenten deklarerade krig mot medierna som upptäckte sig stå emot en mästermanipulatör utan like. De medier som brukar betraktas som landets tyngsta, mest seriösa och trovärdiga anklagades plötsligt av självaste presidenten för att vara tendensiösa, oseriösa och syssla med fake news.

Anrika The New York Times hör till de medier som Trump angripit, och även stängt ute från presskonferenser. Dokumentärserien inleds då Trump svär sin presidented, och följer hur NYT journalistiskt försöker tackla denna nya högst speciella president. Vi får hänga med under nyhetsarbetet på redaktionen, på redaktionsmötena och se hur man jobbar under ständig tidspress.

Den inblick som ges är inte ointressant, men hade kunnat vara ännu intressantare. Vi får vara en fluga på väggen på tidningsreaktionen, men gärna hade man hört journalisterna öppna upp ännu mera kring hur de tänker i sitt arbete. Det handlar kanske om att själva slutprodukten av deras jobb – innehållet i artiklarna – blir osynligt för tittaren annat än som texter som publiceras på webben med en knapptryckning, och ord som vägs och ändras i texterna i all hast. Vad som står i artiklarna, hur man valt att vinkla och greppa de olika ämnena, hade det varit intressant att få veta lite mera om.

Vissa av de kända journalistprofilerna presenteras lite närmare – Washingtonkorresondenten Maggie Haberman får vi till exempel ofta se tala i telefon med sin lille son när hon jobbar, något som väl ska gestalta den kvinnliga konflikten mellan karriär och familj som män fortfarande inte slits mellan på samma sätt.

Under det år som dokumentärserien följer NYT sparkar Trump både flera personer i Vita huset och FBI-chefen James Comey. Förutom turbulensen kring Trump skriver NYT även om #metoo-kampanjen under året. Men inte heller den egna redaktionen står fri från anklagelser om trakasserier.

Malin Slotte TV-redaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00