Trump: Montenegros folk "väldigt aggressivt"

Efterspelen till Donald Trumps Europaresa fortsätter. Nu har USA-presidenten förargat Nato-vänner genom att ta "pyttelilla" Montenegro som exempel när han ifrågasätter Natos militära gemenskap.

– Varför ska min son åka till Montenegro för att försvara det vid ett anfall? frågar Fox News programledare Tucker Carlson i en tv-intervju, syftande på Natos artikel fem om ömsesidigt skydd.

– Jag förstår vad du menar. Jag har frågat samma sak. Montenegro är ett pyttelitet land med väldigt starkt folk. De är ett väldigt aggressivt folk. De kanske blir aggressiva, och grattis, vi har tredje världskriget, säger Trump.

Den forna jugoslaviska delrepubliken Montenegro blev förra året försvarsalliansens 29:e medlem. Ryssland tycker inte om Natos utvidgning, och USA:s tidigare Nato-ambassadör Nicholas Burns kallar Trumps kommentarer "ännu en present till Putin".

Montenegros premiärminister Dusko Markovic tonar dock ner Trumps utspel, och menar att resonemanget inte rörde Nato som sådant, utan om finansieringen av organisationen.

– Han sa att det montenegrinska folket är modigt, förklarar Markovic inför parlamentet i Podgorica.

USA är självt det enda landet som har fått hjälp via artikel fem, i den insats som startade i Afghanistan efter 11 september-dåden 2001.

Forskaren Doug Bandow vid Cato Institute påpekar också att Trump hade tillträtt när Montenegro blev Nato-medlem.

– Denne president tillät detta förra året. Om du låter det ske, varför klaga?

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00