Trump möblerar om i en vimmelkantig presidentadministration

John Kelly, en före detta general, sitter nu som nationell säkerhetsrådgivare, försvarsminister och stabschef i Trumps administration. Bild: Saul Loeb

Stabschef Reince Priebus avgick på fredagen av egen vilja med ett leende på läpparna. Åtminstone var det så man ville få det att se ut, men ingen lämnar Vita husets näst viktigaste position efter blott ett halvt år om allt har gått som på Strömsö.

Reince Priebus var aldrig Trumps största favorit. Som partiordförande tillhörde Priebus det politiska etablissemanget som Trump och så många av hans anhängare föraktade. Priebus fick den inflytelserika posten i akt och mening att agera brobyggare mellan presidenten och republikanerna i kongressen. Men efter sex månader på sin post är resultatet minst sagt dåligt. Frånsett tillsättandet av Neil Gorsuch som domare i högsta domstolen, har Trumps administration inte lyckats få igenom en enda av dess viktiga prioriteringar. All energi har slukats upp av Rysslandsutredningen, kommunikationsstrategin har varit hopplöst dålig och Vita husets personal läcker information som ett såll.

Vare sig det är rättvist eller inte, bär stabschefen en stor del av skulden och det var klart att Trump ville få en kursändring till stånd. När presidenten för en dryg vecka sedan anställde en ny kommunikationschef till Vita huset, gjorde han det mot Priebus uttalade vilja. Till råga på allt fick den nya kommunikationschefen, Anthony Scaramucci, direktiv att rapportera direkt till presidenten istället för Priebus. Dessa var klara tecken på att stabschefens saga i Vita huset var all, endast sex månader in i Trumps presidentskap. Scaramuccis offentliga verbalattack mot Priebus på torsdagen underströk de oundvikliga.

John Kelly är en man som åtnjuter stor respekt över partigränserna i Washington.

Jag har ingen statistik att luta mig tillbaka på men jag vågar gissa att det är mycket länge sedan en presidentadministration senast levt i så turbulenta omständigheter. Under Trumps första halvår har han bytt ut sin nationella säkerhetsrådgivare, sin kommunikationschef, sin pressekreterare och nu sin stabschef. Det är fyra absoluta toppjobb vars innehavare inte överlevt det första halvåret på sin post, och det kan enbart tolkas som ett kolossalt misslyckande.

Priebus jobb övertas av generalen John Kelly som hittills innehaft posten som minister med ansvar för inrikessäkerheten i USA och som i Trumps tycke gjort ett fantastiskt jobb. Nu blir hans uppdrag att stabilisera och omorganisera Vita husets arbete.

John Kelly är en man som åtnjuter stor respekt över partigränserna i Washington. Han är en general som som sett blod och tårar i Irak och han utstrålar en inre styrka. Under president Obamas period var han inte rädd för att kritisera presidentens militärstrategiska beslut. Huruvida han har mod att göra det även nu återstår att se.

Med Priebus och Sean Spicer ute minskar etablissemang-falangens inflytande i Vita huset medan generalernas ställning stärks. En före detta general sitter nu som nationell säkerhetsrådgivare, försvarsminister och stabschef.

Juri von Bonsdorff Medarbetare i Washington

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning