Trump, May och Macron nobbar det ekonomiska toppmötet i Davos

Ett snötyngt alplandskap möter årets deltagare på Världsekonomiskt forums möte i Davos, 22–25 januari. Bild: TT-AP/Gian Ehrenzeller

Global ekonomisk inbromsning och politisk turbulens utgör ramen för årets upplaga av Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos, som går av stapeln i veckan. Rader av tungviktare har lämnat återbud, vilket gör årets möte till ett politiskt mellanår.

Så sent som i fredags kom den senaste kallduschen för Davosmötets arrangörer. I elfte timmen meddelade USA:s president Donald Trump att det inte blir någon regeringsdelegation alls från USA på årets Davosmöte.

Trump, som med en delegation på 1 500 personer i fjol tog medialt mycket stor plats på Davosmötet, hade redan tidigare meddelat att han själv inte skulle komma i år med hänvisning till att han har fullt upp på hemmaplan.

Presidenten är indragen i en hård politisk strid med meningsmotståndare i USA:s kongress om finansieringen av en mur mot Mexiko. Detta har skapat en politisk kris i USA, med låst läge kring statsbudgeten och en av de längsta partiella nedstängningarna av federala myndigheter i USA genom tiderna.

Den amerikanska delegationen till årets Davosmöte skulle i Trumps frånvaro ha letts av finansminister Steven Mnuchin och utrikesminister Mike Pompeo. Tanken var att de skulle diskutera behovet av reformer av internationella institutioner, som Världshandelsorganisationen WTO, Internationella valutafonden IMF och Världsbanken.

Flera andra världsledare har också lämnat återbud, däribland Storbritanniens premiärminister Theresa May och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Macron pressas hårt av våldsamma demonstrationer på hemmaplan mot hans reformpolitik, medan May försöker få ordning på den urspårade brexitprocessen för att minska risken för att Storbritannien lämnar EU utan ett utträdesavtal den 29 mars.

Fjärde industriella revolutionen

Årets tema på Världsekonomiskt forums årsmöte, som samlar tusentals politiska och ekonomiska tungviktare och akademiker i den lilla alporten Davos, är Globalisering 4.0. Tanken är att på 350 olika seminarium och paneler föra en diskussion om hur beslutsfattare ska hantera vad som kallas den fjärde industriella revolutionen.

"Denna fjärde våg av globalisering måste vara fokuserad på det mänskliga, inkluderande och hållbar", skriver Davosmötets grundare professor Klaus Schwab i en kommentar.

Enligt Schwab handlar det om att hantera vad han kallar en period med omfattande global instabilitet som orsakas av både teknisk och geopolitisk utveckling.

– Davos kommer att präglas av börsångest på högsta nivå, den ekonomiska inbromsningen och internationell politik, säger Nariman Behravesh, chefsekonom på analyshuset IHS Markit, till Reuters inför mötet.

Bland årets affischnamn på mötet finns enligt Världsekonomiskt forum Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Japans premiärminister Shinzo Abe. En joker i leken blir Brasiliens nytillträdde president Jair Bolsonaro.

Den omstridde brasilianske ledaren har inför mötet flaggat för att han kommer presentera ett nytt Brasilien, fritt från ideologiska låsningar och korruption.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres är en annan världskändis på plats. Till mötet väntas bland annat också Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och IMF-chefen Christine Lagarde.

Iltalehti som kommit över deltagarlistan skriver att endast utrikesminister Timo Soini (Blå) representerar Finland i år.

Fakta

Mötet i Davos

Världsekonomiskt forums (WEF) årsmöte samlar årligen tusentals ledare från den ekonomiska och politiska globala eliten i den schweiziska lilla alpstaden Davos. Mötet samlar även frivilligorganisationer, forskare och PR-konsulter i tusental samt kändisar.

Det årliga mötet har snart ägt rum under 50 års tid. Det började i litet format 1971, under rubriken European Management Symposium, med professor Klaus Schwab som pådrivande eldsjäl. Fram till 1987 kallades mötet formellt för European Management Forum.

Sedan 1970-talet har Davosmötet vuxit till en miljardindustri. Årets möte är inget undantag. Prislappen för medlemskap och de finaste biljetterna, som ger tillträde till allt och alla, ligger på tiotusentals euro.

I år väntas omkring 3 000 officiella deltagare till den exklusiva lilla alporten 22–25 januari. Utöver de officiella deltagarna på hundratals seminarium och paneler med olika varianter på årets tema tillkommer ett stort pressuppbåd och stora skaror affärsmän, lobbyister och tjänstemän, som präglar den ofta snöiga alpinorten med allt från karavaner av bilar till exklusiva middagar, hemliga affärsuppgörelser och nätverksbyggande.

Källa: Reuters, Världsekonomiskt forum

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning