Trump – mannen bakom maskerna

Nästan varje gång har president Donald Trumps framträdanden väckt förvåning – och oro. Vem är han bakom maskerna och den politiska showen?

Karin Henriksson: Trump – Miljarderna, medierna och makten.

Lind & Co, 2017

Naomi Klein: Nej är inte nog – Så står vi emot Trumps chockdoktrin och skapar en ny värld.

Ordfront, 2017

"En sak jag har lärt mig om pressen är att de alltid hungrar efter en bra story, ju mer sensationell, desto bättre", förklarade den amerikanska presidenten Donald Trump i en intervju före valet. Och visst har läsarna och tittarna fått sin hunger stillad. Men vem är han?

Den svenska journalisten Karin Henriksson har skrivit boken "Trump – Miljarderna, medierna och makten". Hon ger en bred och saklig bild av Trumps bakgrund, barndom, affärsmetoder och rikedom.

Hans farfar, Friedrich Trump, född 1885, utvandrade som 16-åring från den tyska orten Kallstadt i nuvarande Rhen-Pfalz. Han anlände till New York och begav sig sedan till nordöstra USA i hopp om att finna guld. På en resa till hemorten blev han förtjust i grannflickan Elisabeth Christ och gifte sig med henne. De reste sedan tillbaka till Amerika. Friedrich investerade i mark och lät bygga ett ungkarlshotell.

Efter faderns plötsliga död tog Donald Trumps far, Fred, över firman och visade sig vara både driftig och flitig. Han gifte sig med Mary Anne MacLeod, som hade växt upp på ön Lewis utanför den skotska kusten. De fick fem barn, två döttrar och tre söner. Donald föddes 1946.

Under presidentkampanjen var Donald rätt tyst om sin invandrarbakgrund. Han skall ha varit ett vilt och oregerligt barn. Modern beskrivs som varm och utåtriktad och var förtjust i pompa och ståt. Fadern var rigid och stram. Han ställde stora krav på barnen. Om de lyckades var de "kungar" eller "killers", misslyckades de var de "losers".

Bild: Pressbild

Två Trump

Föräldrarna ansåg att Donald skulle må bra av att komma till en internatskola med kadaverdisciplin och han kom till New York Military Academy, där han så småningom började trivas rätt bra. Trump förklarade senare att han fick "mer militär utbildning än många killar som gick in i militären".

Han tycks se ner på intellektualism, har få kontakter med akademiker och är inte intresserad av litteratur eller historia. Enligt honom själv har han inte brytt sig om att läsa biografier om tidigare presidenter eftersom han anser sig "ha så mycket sunt förnuft". De böcker som bär hans namn ger ingen vägledning till hans språkbruk eftersom de är spökskrivna.

Karin Henriksson gör en intressant analys av hans tal. De består ofta "av en slinga där han tar fasta på ett ord, går vidare på den tråden, tar fasta på ett nytt ord. Ett annat grepp är ständiga upprepningar av vissa fraser". Hon noterar att "det är plågsamt för vårdare av det engelska språket och beundrare av den amerikanska talekonsten att lyssna på Trump". Själv är han övertygad om sin eminenta talekonst.

Henriksson frågar sig om det finns "två Trump": "Å ena sidan den offentlige, narcissistiske, hämndlystne försäljartypen som ingen i USA kunnat undgå. Å andra sidan den personlige, charmige, humoristiske man som ter sig lite osäker och obekväm i intervjusituationer om samtalet glider in på hans barndom och syn på livet. Den mannen är omtänksam och hjälper människor i nöd, enligt vittnesmål från fler än dottern Ivanka. Henriksson konstaterar att Trump i så fall "gör sitt bästa för att inte den goda sidan skall synas för mycket".

Kamp om dominans

Författaren Naomi Klein konstaterar i boken "Nej är inte nog" att Trumps valseger är ett slutgiltigt tecken på att populärkulturens bröd och skådespel tillåtit den härskande klassen att ta över inte bara USA, utan hela världen. Enligt henne är huvudingredienserna i hans politik bland annat "demontering av statsmakten, ett fullskaligt angrepp på välfärdsstaten och all samhällsservice och ett ohämmat fossilbränslevanvett och ett kulturkrig mot invandrare".

Hennes bok har undertiteln "Så står vi emot Trumps chockdoktrin och skapar en ny värld". Denna doktrin är formad efter Trumps syn på världen. För honom är världen indelad i vinnare och förlorare. Han ser oförblommerat livet som en kamp för dominans över andra. Så skapas en kult av girighet, individualism och konkurrens.

Bild: Pressbild

I förhandlingar är frågan alltid densamma: Hur kan jag få mest ut av överenskommelsen? Hur kan jag utnyttja motpartens svaghet? Det gäller att köra över de djupa mänskliga impulserna att hjälpa till för att i stället slå mynt av andras utsatthet.

Varumärket

Hur kommer det sig att Trumps budskap gick hem bland väljarna?

Klein förklarar att känslan av gemenskap, trygghet och tillit alltmer har fallit bort i det amerikanska samhället. Olika varumärken lovar med hjälp av förförisk reklam att fylla denna tomhet. Det lovar varumärket Trump också. Det går, enligt Klein, inte att skilja mannen Trump från varumärket ("brand"). De båda storheterna har för längesedan smält samman till en helhet.

Hans liv går ut på att maximera sitt varumärke. Han omger sig med liknande förmögna människor som förstår att sko sig på politiken. Han blandar samman sin roll som president med privatpersonen Donald.

Så deltar hans äldsta dotter Ivanka vid toppmöten tillsammans med sin man Jared Kushner ("Prins Jared"). Klein skriver: "Detta går utöver vanlig nepotism: det är den amerikanska regeringen förvandlad till ett vinstdrivande företag." Presidentens oförmåga att skilja mellan sitt ämbete och sitt "brand" leder enligt Klein till att han nu lider av en "märkespersonlighetsstörning".

I Trumps värld och enligt varumärkets logik ingår det i den stora bossens roll att kunna ljuga ostraffat. Han behöver inte vara fjättrad vid orubbliga, tråkiga fakta. Det är bara något för "losers". Under valrörelsen kom bedömare fram till att Trumps utsagor varit falska i över 50 procent av fallen i 313 granskningar mot Hillary Clintons 15 procent av fallen i 193 granskningar.

Han har gått från reality-tv-programmet The Apprentice till en gigantisk, vinstdrivande tv-show som kallas "Leda världen".

Fortsättningen

Klein beskriver hur Trump likt en modern Krösus lovar att förvandla allt till guld: "Lita på mig – jag är en framgångsrik miljardär". Han har lånat in Ronald Reagans gamla slogan "Make America Great Again", en slogan som påminner om "Make America White Again". I likhet med europeiska populistiska och nationalistiska rörelser ger han röst åt en längtan tillbaka i tiden då människorna kände gemenskap och tillit till varandra.

Klein pekar på att det finns ett uppenbart machodrag i trumpismen. Introspektion, ursäktande och gråt ses som tecken på kvinnlig känslosamhet. Sexuellt utlevande betraktas som något av en manlig rättighet. Den självmedvetna, stolta attityden i "I alone can fix it/ Bara jag kan klara av det" har drag av den ensamma, bistra och djärva västernhjälten som mot alla odds avvärjer allt ont.

Av de båda böckerna är Henrikssons den mest heltäckande medan Kleins är den mera politiserande. De båda författarna försöker också förutse hur Trumps fortsatta karriär kommer att gestalta sig: Antingen blir hans mandatperiod en väckarklocka för nya, sunda värden eller också förvandlas han till en alltmer destruktiv och despotisk president.

Hur ser Trump då på sig själv? I en intervju spår han om sin framtid: "Med undantag av den avlidne, store Abraham Lincoln kan jag bli mer "presidential" (ung. presidentlik) än någon annan president som någonsin suttit på posten". Vi får hoppas att det blir så ...

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46