Trump försöker komma in på de sociala medierna igen – nu vänder han sig till sina anhängare

USA:s förre president Donald Trump har gjort inläggen på sin egen hemsida delningsbara på Twitter och Facebook. Arkivbild. Bild: John Raoux/AP/TT

Donald Trump vill synas på Twitter och Facebook – sajter som han alltjämt är avstängd från. Till sin hjälp tar nu USA:s förre president sina anhängare, genom att göra det möjligt för dem att dela inlägg, som han publicerar på sin egen hemsida, på sociala medier.

Lanseringen av den nya delningsfunktionen på Donald Trumps hemsida sker inför onsdagens beslut från ett oberoende övervakningsorgan som Facebook har tillsatt för att utreda om expresidentens avstängning från plattformen ska kvarstå eller inte.

Nätjättar som Facebook, Instagram, Twitter och Youtube stängde av Trump från sina plattformar kort efter det att hans anhängare stormat kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari.

De nya delade Trumpinläggen kommer därför att ha vakande ögon på sig, meddelar Twitter. Det är visserligen tillåtet att dela material på sajten, så länge det inte bryter mot dess regler – men det är inte tillåtet att försöka kringgå en avstängning, exempelvis genom att starta ett nytt konto med snarlikt innehåll, säger en talesperson.

Facebook har enligt Reuters än så länge inte kommenterat Trumps nya delningsfunktion och hur man ska hantera den typen av inlägg.

I februari meddelade Twitter, som Trump använde flitigt under sin tid som president, att han aldrig någonsin kommer att få tillträde till plattformen igen – inte ens om han på nytt kandiderar till presidentposten. Trump hade 89 miljoner följare på Twitter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning