Trump: Kim Jong-Un kommer att stå vid sitt ord

Donald Trump vid sitt privata residens Mar-a-Lago i Florida. Bild: Evan Vucci/TT-AP

USA:s president Donald Trump litar på att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kommer att möta omvärldens krav på kärnvapennedrustning. Detta trots ett nordkoreanskt hot att testa ett nytt strategiskt vapen. – Jag tror att han är en man som står vid sitt ord, säger Trump.

Nordkoreas planer på att testa nyutvecklade vapen presenterades i ett förinspelat nyårstal, i vilket Kim Jong-Un förklarade att Nordkorea inte längre känner sig bunden av de krav som USA ställt på landet, rapporterar statliga nyhetsbyrån KCNA. Talet sammanfaller med att en tidsfrist för sanktionslättnader från USA:s sida gick ut.

Men Donald Trump verkar inte vara särskilt oroad över Kim Jong-Uns senaste utspel.

– Vi skrev under ett avtal, och pratade om kärnvapennedrustning, säger Trump, på väg in till nyårsfirandet i Florida.

"Gillar honom"

– Jag gillar honom, han gillar mig. Vi kommer överens. Han företräder sitt land, jag mitt. Var och en gör det som krävs, säger Trump.

Samtalen om kärnvapennedrustning mellan USA och Nordkorea har trots flera möten inte lett till något konkret resultat. Och om Nordkorea fullföljer den linje som Kim Jong-Un lade fram under nyårsafton ser utsikterna för några framsteg svåra ut.

Utesluter nedrustning

Nedrustning på Koreahalvön är helt uteslutet, lovade Kim Jong-Un och uppmanade invånarna att förbereda sig på en "mödosam och utdragen kamp".

– Den situation vi nu befinner oss i, med en trolig och långdragen konflikt med USA, kräver en insikt om att vi kommer att leva under sanktioner från fientliga makter även i framtiden och att vi måste stärka den interna makten på alla sätt, säger Kim Jong-Un, enligt KCNA.

Under våren 2018 tinade relationen mellan diktaturen och kärnvapenmakten Nordkorea och västvärlden upp en aning.

Efter flera ilskna och retoriska turer träffades den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un och USA:s Donald Trump i ett historiskt möte i Singapore den 12 juni 2018. Där skrev de båda under ett avtal om kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Avtalet kritiserades dock för att innehålla alltför vaga krav på diktaturen.

Det var första gången som en sittande amerikansk president träffade Nordkoreas högste ledare.

De båda möttes igen i juni 2019, i den avmilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea, och enades om att fortsätta samtalen.

I oktober möttes förhandlare från Nordkorea och USA i Sverige för att blåsa liv i processen, men förhandlingarna avslutades utan några konkreta resultat.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning