Trump kan skjuta på beslut om Rosenstein

USA:s vice justitieminister Rod Rosenstein. Bild: TT/AP/Evan Vucci

Donald Trump säger att skulle "föredra" att behålla Rod Rosenstein som vice justitieminister men han säger också att han kan tänka sig att skjuta på beslutet om ministerns vidare öde. Trump och Rosenstein ska enligt planerna mötas under torsdagen.

Fakta

Trump och Rosenstein

Vice justitieminister Rod Rosenstein är den högste ansvarige för Rysslandutredningen och den som utsett specialåklagare Robert Mueller att leda utredningen. Hans relation med Donald Trump har inte alltid varit god.

21 september: Enligt New York Times har Rosenstein sagt sig vilja spela in president Donald Trump, för att dokumentera kaoset i Vita huset. Han ska också ha tagit upp frågan om att övertyga personer i regeringen att åberopa grundlagens 25:e tillägg, enligt vilket en president kan förklaras oförmögen att utföra sina plikter. Rosenstein avfärdar uppgifterna som felaktiga. På kvällen talar Trump om en "kvardröjande stank" som bör försvinna från justitiedepartement.

11 april: CNN rapporterar att Rosenstein finns på en lista av personer Trump överväger att sparka.

10 april: Rod Rosenstein godkänner FBI:s beslut att slå till mot president Donald Trumps advokat Michael Cohens kontor och bostad. Trump är rasande efter händelsen och kallar det "en attack på vårt land".

2 februari: Donald Trump upphäver hemligstämpeln för en promemoria som tagits fram av republikaner i underrättelseutskottet i representanthuset. Där framgår att Rod Rosenstein ska ha skrivit på ansökningar till en specialdomstol om avlyssning av Trumps kampanjrådgivare Carter Page.

16 juni 2017 "Jag utreds för avskedandet av FBI-chefen, av mannen som uppmanade mig att avskeda FBI-chefen. Häxjakt!", skriver presidenten på Twitter. Det antas att han syftar på Rosenstein. Dagen innan har Washington Post avslöjat att Robert Mueller även utreder om Trump har försökt försvåra utredningen kring USA:s rysskontakter.

17 maj 2017: Rod Rosenstein utser den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen. "Mitt beslut handlar inte om att ett brott har begåtts eller att åtal är berättigat. Jag har inte fattat några sådana beslut", säger Rosenstein.

– Jag kan ringa Rod i kväll eller i morgon och be om ett litet uppskov, sade president Trump på onsdagen.

Anledningen till att Trump kan vilja skjuta på mötet med Rosenstein är att ett annat politiskt drama för tillfället kräver mycket fokus – nämligen omröstningen i senatens justitieutskott om Brett Kavanaughs HD-domarkandidatur.

Rosenstein har på sistone hamnat i blåsväder efter uppgifter i bland annat The New York Times om att han föreslagit att president Donald Trump bör spelas in. Tidningens källor har också påstått att Rosenstein velat åkalla konstitutionens så kallade 25:e tillägg, som kan användas för att avsätta en president som inte klarar av att fullfölja sina åtaganden – exempelvis på grund av sjukdom.

I måndags publicerades motstridiga uppgifter i amerikanska medier. Det hävdades både att han sagt upp sig och att han skulle få sparken. Till slut meddelade Vita huset att Rosenstein och presidenten skulle mötas personligen på torsdagen.

Trump sade på onsdagen att han redan talat med Rosenstein – som har avfärdat uppgifterna om honom som felaktiga.

– Vi har haft ett bra samtal. Han sa att han aldrig sagt det. Han sa att han har mycket respekt för mig, säger Trump.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning