Trump jobbar på nytt inreseförbud - flyktingstopp i fyra månader

FICK RESA IN. Somaliern Najma Abdishakur och hennes dotter Mirhan togs emot av fastern Fadumo Khaye (t.v.) efter att de klarat gränskontrollen dagarna efter att en federal domstol upphävt Donald Trumps dekret om inreseförbud. Bild: Lehtikuva/SHAWN THEW

President Donald Trump håller på att fila på ett nytt presidentdekret med fokus på invandring och säkerhet. Liksom i den kontroversiella Trumporder som stoppats i domstol spås fokus ligga på inreseförbud från sju i huvudsak muslimska länder.

Enligt ett utkast som nyhetsbyrån AP tagit del av och som återges av amerikanska medier vill presidenten fortfarande förbjuda inresor från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Yemen i 90 dagar – men förbudet ska enbart gälla personer utan visum och som aldrig tidigare varit i USA. Till skillnad från dekretet från den 27 januari, som skapade kaos på flygplatser runtom i världen, betyder det att människor med uppehålls- och arbetstillstånd samt giltiga visum skulle tillåtas att resa in i USA.

Liksom i den tidigare skrivningen vill Trump se en paus för allt flyktingmottagande i 120 dagar. Tills vidare-stoppet för flyktingar från Syrien är dock slopat, enligt tidningen USA Today.

Presidenten har tidigare sagt att det är nödvändigt att tillfälligt stänga gränserna för att regeringen ska hinna utveckla metoder för "extrem granskning" av resenärer från terrordrabbade länder. Men dekretet från den 27 januari stoppades av en federal domstol som grundlagsvidrigt. Den text som nu förbereds uppges ta hänsyn till flera av domstolens invändningar rörande bland annat likhet inför lagen, rättssäkerhet och religionsfrihet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning