Trump: "Jag är pro-life med tre undantag"

USA:s president Donald Trump gör tummen upp till restriktiva abortlagar – men han vill se undantag bland annat för kvinnor som blivit våldtagna. Bild: Lehtikuva/AFP/Saul Loeb

Flera delstaters nya, hårda abortlagar har piskat upp en debattstorm i USA om abortens vara eller icke-vara. Vindarna har nått Vita huset, där president Trump nu tar bladet från munnen.

I en rad tweets bekänner sig president Trump till den konservativa falang som vill se restriktiva abortlagar – i USA kallade "pro-life", eller Ja till liv – med undantag för vissa omständigheter.

"Som de flesta redan vet, och för de som inte vet, är jag starkt "pro-life", med tre undantag – våldtäkt, incest och när mammans liv är hotat. Jag är av samma åsikt som Ronald Reagan", skriver Trump, och hänvisar till den republikanske president som satt i två mandatperioder på 1980-talet.

Han ger också en känga till den politiska vänstern, som enligt presidenten "imploderar" i frågan om abort.

"Vi måste hålla ihop", fortsätter han.

Hårda lagar

En handfull delstater har nyligen röstat igenom hårda abortlagar som förbjuder abort från det att fostrets hjärtslag kan upptäckas, bland andra Alabama, vars guvernör Kay Ivey i veckan skrev under landets strängaste abortlag.

Lagen kriminaliserar abort även i fall där kvinnan har våldtagits eller utsatts för incest, och innebär att läkare som utför aborter riskerar 99 års fängelse.

Delstaterna utmanar ett prejudicerande beslut av Högsta domstolen i ett fall från 1974, kallat Roe vs. Wade, som gav kvinnor rätt att göra abort fram till den 24:e graviditetsveckan.

Konservativa domare

Den kristna högern, som utgör en stor del av abortmotståndet i USA, var en viktig väljargrupp för president Trump i upptakten till valet 2016. Han lovade då att utnämna konservativa domare till landets Högsta domstol, som tar sig an rättsfall som kan få betydelse för hur den amerikanska författningen tolkas.

Löftet infriades när de konservativa domarna Neil Gorsuch och Brett Kavanaugh valdes in 2017 respektive 2018.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning