Trump: Jag är motvillig till krig i Iran

Donald Trump vill inte ha krig. Bild: Brendan Smialowski/Lehtikuva-AFP

USA:s president Donald Trump säger att han är fortsatt motvillig att inleda ett krig mot Iran.– Jag är inte någon som vill gå in i krig, för krig skadar ekonomier, och framför allt så dör folk i krig, vilket är det allra viktigaste, säger han i en intervju med Fox News.

Spänningarna mellan USA och Iran har byggts upp ytterligare den senaste tiden.

Donald Trump har aviserat nya omfattande sanktioner mot landet och Iran har svarat med att frångå vissa av sina åtaganden i kärnenergiavtalet och har poängterat att amerikanska fartyg finns inom räckhåll för iranska robotar.

Trump sade under helgen att det skulle bli slutet för Iran om landet vill kriga. Men Trumps "folkmordsgliringar" kommer inte sätta stopp för Iran, säger landets utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

– Hota aldrig en iranier. Försök med respekt – det fungerar! säger han.

Hot och förstärkning

Teheran har även hotat med att stänga inloppet till Persiska viken och USA har förstärkt sin militära närvaro i regionen med hänvisning till uppgifter om att Irantrogna grupper planerar attacker mot amerikanska intressen.

För ett år sedan lämnade USA kärnenergiavtalet med Iran. Avtalet, som även skrivits under av fem andra länder, syftar till att se till att Iran inte ska förvärva eller utveckla kärnvapen.

Landet får inte anrika uran till 20 procent eller mer eftersom så pass höganrikat uran i väst anses vara ett steg på vägen till en fungerande kärnladdning.

Storbritannien varnar

Irans utrikesminister har varnat för att spänningarna länderna emellan kan leda till en "farlig situation". Men Trump säger att han inte vill strida.

– Men när du har en situation som Iran så kan du inte låta dem ha kärnvapen – du kan bara inte låta det hända.

Enligt Reuters pekar den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt på att USA inte vill ha krig men han varnar också Iran för att underskatta beslutsamheten i Washington om amerikanska intressen attackeras.

– Och det är någonting som iranierna behöver tänka över mycket, mycket noga, säger Hunt.

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas "P5+1" – det vill säga de fem ständiga ledamöterna i FN:s säkerhetsråd (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) samt Tyskland.

Avtalet gav insyn i Irans atomenergiprogram, för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, samtidigt som detta bantades kraftigt. I utbyte skulle internationella ekonomiska sanktionerna mot Iran hävas.

Den 8 maj 2018 beslutade USA:s president Donald Trump att lämna avtalet.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning