Trump inför nya Kinatullar

USA:s president Donald Trump. Bild: TT/AP/Susan Walsh

USA inför 10-procentiga tullar på kinesiska varor värda runt 200 miljarder dollar från och med den 24 september, meddelar president Donald Trump.

Procentsatsen kommer att öka och vara 25 procent i slutet av 2018, för att amerikanska företag ska få tid att byta underleverantörer.

Flera produkter undantas från de nya tullarna, bland annat smarta klockor från Apple och Fitbit, cykelhjälmar och bilbarnstolar.

Om Kina väljer att svara med åtgärder mot amerikanska bönder eller industrier "kommer vi omedelbart att gå vidare till den tredje fasen, vilket innebär tullar på import för runt 267 miljarder till", skriver Trump i uttalandet.

Kina har tidigare uppgett att landet kommer att svara med motåtgärder om nya tullar kommer från USA.

Samtalen mellan länderna för att lösa handelskonflikten har inte gett resultat. Förra veckan bjöd USA:s finansminister Steven Mnuchin in kinesiska företrädare för nya samtal, men inget möte är bestämt.

Enligt det nya uttalandet är USA fortfarande öppet för fortsatta förhandlingar med Kina, och vill inte hindra landets tillväxt och utveckling.

– Det här är inte ett försök att begränsa Kina, utan ett försök att arbeta med Kina och säga: 'det är dags att ni tar tag i det här orättvisa handelsförfarandet som vi har pekat på, och som andra har pekat på, och som har skadat hela handelssystemet', säger en högt uppsatt person vid Trumps kansli.

Sedan tidigare har USA infört tullar på kinesiska varor för 50 miljarder dollar för att tvinga landet att göra förändringar i handeln.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning