Trump i Bryssel: Vi betalar för mycket till Nato

USA:s president Donald Trump och hustrun Melania anländer till Belgien och Nato-mötet i Bryssel som en första etapp på deras veckolånga besök i Europa. Bild: AFP-Lehtikuva/Benoit Doppagne

USA:s president har anlänt till Nato-mötet med samma tydliga budskap som tidigare: USA betalar för mycket till Nato och de europeiska länderna betalar för lite. – Detta har pågått i årtionden, och det är orättvist mot de amerikanska skattebetalarna, säger Donald Trump.

Till de väntande reportrarna utanför högkvarteret i Bryssel fortsätter Trump att hamra in sitt budskap. Den amerikanske presidenten riktar särskilt sitt fokus mot Tyskland, som han menar är ett rikt land som borde kunde höja sina försvarsanslag "omedelbart".

Han berömmer dock Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg för att denne enligt Trump "jobbat mycket hårt" med att få Nato-länderna att lägga mer pengar på sitt försvar.

– Det senaste året har andra länder lagt omkring 40 miljarder dollar mer på att hjälpa Nato, men det är inte i närheten av tillräckligt, säger han.

Gick ut hårt

Före mötet undrade många vad Donald Trump skulle säga nu – och hur kyliga hans kritiker skulle våga vara.

Båda sidor gick ut hårt redan i går.

– Det kommer säkert att bli intressant med Nato. Nato har inte behandlat oss rättvist, men jag tror att vi kommer att enas om något. Vi betalar alldeles för mycket och de betalar alldeles för lite, sade Trump på en presskonferens inför sin Europaresa.

Dessförinnan twittrade han ut "Väldigt orättvist!" som sin syn på att merparten av de europeiska Nato-länderna inte når upp i försvarsalliansens målsättning att lägga minst motsvarande två procent av sin BNP på försvaret.

Från Europa kontrade i sin tur EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk med att påpeka att EU-ländernas försvarsutgifter är "flera gånger större än Rysslands och lika stora som Kinas".

– Och jag tror inte att du kan tvivla, herr president, på att det är en investering som görs i gemensam amerikansk och europeisk säkerhet och försvar. Vilket man inte kan säga om de ryska och kinesiska utgifterna, sade Tusk i Bryssel.

Löfven deltar

Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är särskilt inbjudna till kvällens arbetsmiddag då även Finland och Sverige – från Finland president Sauli Niinistö – kommer att delta.

Försvarsutgifterna väntas bli det stora diskussionsämnet vid toppmötet, trots att alla medlemsländer redan för flera år sedan lovat att sikta på att uppnå tvåprocentsmålet till senast år 2024.

Därutöver ska Nato-ledarna slutgiltigt besluta om sina två nya ledningscentraler, i amerikanska Norfolk och tyska Ulm, för att bättre hantera transporter till havs och till lands. Man ska diskutera hybridhot, militärutbildning i Irak och det nya "fyra gånger 30"-målet: att inom 30 dagar kunna sätta in 30 mekaniserade bataljoner, 30 flygskvadroner och 30 stridsfartyg, om det skulle behövas i ett krisläge.

Medlem nr 30?

Efter uppgörelsen mellan regeringarna i Aten och Skopje om ett nytt namn på den forna jugoslaviska delrepubliken Makedonien väntas också en formell inbjudan till Skopje om Nato-medlemskap.

– När uppgörelsen är definitiv och implementerad kommer vi kunna bjuda in den forna jugoslaviska republiken Makedonien till att bli Natos 30:e medlem under sitt nya namn: Republiken Nordmakedonien. Det är en stark signal om att Natos dörr är och fortsätter att vara öppen, sade Jens Stoltenberg på sin presskonferens i går.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46